Voorwoord
De opmaat tot deze studie ligt in de jaren 1980/1994, toen ik als bezorger van P. Tuynmans editie van P.C. Hoofts Lyrische poëzie optrad. Die tekstuitgave geeft de gedichten waar mogelijk naar Hoofts handschriften. In die handschriften bevindt zich een kleine schets van het Muiderslot, Hoofts ambtswoning. Volgens mij kan dit tekeningetje van niemand anders zijn dan van Hooft zelf. Het is bovendien de oudste afbeelding van het Slot. Het bewijs voor dit nieuwe gegeven wordt hier in ‘Eene onafgewerkte teekening’ van P.C. Hooft geleverd.
Bij de bewijsvoering moest aandacht besteed worden aan papier en handschrift van Hooft, ontwikkeling van het Slot en omliggende vestingwerken (het ‘Kasteel’), tekenonderwijs in de 17de eeuw, en aan relevante biografische gegevens. Hierbij ligt de nadruk op P.C. Hooft als kastelein van het Muiderslot. Vandaar de ondertitel: De drost en zijn slot.
Deze veelzijdigheid van het onderzoek heeft ertoe geleid dat het verslag ervan is uitgegroeid tot een, weliswaar bescheiden, zelfstandige publicatie, die een zo volledig mogelijke documentatie biedt over de geschiedenis van het Muiderslot als gebouw en als onderdeel van de verschillende Hollandse verdedigingslinies, zoals die in de literatuur tot 2003 te vinden is. Vanwege de uitgebreide bibliografische verwijzingen kan het dienen als uitgangspunt voor toekomstige studies over één van de tien oudste - profane - gebouwen van Nederland. Een overzicht van zeventiende-eeuwse afbeeldingen van het Slot sluit het geheel af.
Enkele onderdelen zijn tot stand gekomen in samenwerking met P. Tuynman, al decennia op afstand de belangrijkste P.C.-Hooftspecialist. Deze samenwerking geldt met name voor de manuscriptologische paragrafen en de bijlage over het omslagdiploma van Hoofts Tweede rijmkladboek met daarop diens tekening van het Muiderslot, en over de militaire gebeurtenissen in Muiden in 1629. Daarnaast heeft het geheel geprofiteerd van zijn talrijke kritische en aanvullende opmerkingen bij eerdere versies van mijn verhaal en betoog.