Duits verslag Spaanse furie in Maastricht
Tot de collectie historische vlugschriften in de Stadsbibliotheek Maastricht behoort het uit de bibliotheek van de Broeders van de Beyart afkomstige, later ingebonden pamflet, dat een beschrijving geeft van de verschrikkingen die Maastricht in het jaar 1576 moest doorstaan.
Het is een in Keulen gedrukte samenvatting van de vredesonderhandelingen in Brussel, getiteld: Warhafftige Puncten und Articklen, von wegen der Friedshandlung, en wordt gevolgd door een Summarische und doch warhafftige Beschreibung, der grossen Verräterey und Blutvergiessen so uber Mastrich und Antorff ergangen, beschreven door Georg Wendeln von Bruck.
In 1568 was de Tachtigjarige Oorlog begonnen. De Spaanse koning, en heer der Nederlanden, Philips II had zijn beste generaal, de hertog van Alva, als landvoogd naar Brussel gestuurd om de rebellie in de Nederlanden te onderdrukken. Alva opereerde met wisselend succes: begin september 1576 waren in Brussel zelfs de leden van de Raad van State tijdens hun vergadering gearresteerd door Brusselse burgers en Orangistische Brabanders, aanhangers van de opstand. Op het militaire vlak had Alva meer succes: in augustus 1568 had hij Maastricht bezet, maar vier jaar daarna nam zijn tegenstander, de prins van Oranje, op zijn beurt Roermond in. Die van Maastricht hadden inmiddels weten te bewerkstelligen dat het ‘Spaanse’ garnizoen de stad had verlaten. Op 20 oktober van het bewuste jaar 1576 trokken muitende losgeslagen benden Spaanse soldaten vanuit Wyck plunderend, moordend en verkrachtend door Maastricht, dat kennismaakte met een ‘Spaanse Furie’ die weinig onderdeed voor die van Antwerpen en Naarden.
Georg Wendeln von Bruck gaf vrijwel onmiddellijk een Warhafftige Zeitung uit om aan het licht te brengen wat er was gebeurd, tot eer der ‘löblichen Teutschen Nation’ en als waarschuwing. De gegevens heeft hij ‘aus dem Munde / deren die selbst darbey gewesen’ (uit de mond van hen die er zelf bij zijn geweest). Want er is ‘mancherley red unter den gemeinen Volck’ (‘er worden onder het gewone volk allerlei verhalen verteld’) over wat in Maastricht was gebeurd. Von Bruck zegt zich bij het achterhalen van de feiten ‘in groot gevaar’ te hebben bevonden. De Spaanse roodrokken lagen voor de stad en hun aanval werd afgeslagen. Door ‘heimelijk verraad’ van ene Hieronimus de Roda zou de Spaanse overval vanuit Wyck uiteindelijk zijn geslaagd. Roda was lid van de Raad van State en oud-lid van Alva's Raad van Beroerten, het tribunaal dat verantwoordelijk was voor de terechtstelling van talrijke anti-Spaansgezinden. Eén van de burgemeesters van Maastricht had de kant van de burgerij gekozen, maar de ander hield het met de Spanjaarden.
Tijdens de aanval stichtten de Spanjaarden op drie of vier plaatsen in de stad brand. Terwijl de burgers vluchtten voor het vuur drong de vijand dieper