meling waarop dat woordenboek berust, moeten de producten zijn die ook voor de taaltechnologie interessant zijn. Zij moeten een veelvoud aan expliciete morfologische, syntactische en semantische data bevatten, die voor tekstverwerking, dialoog- en expertsystemen e.d. begerenswaardig zijn (Al 1993). Tenslotte moet W(E)TEN een uitgangsbestand zijn voor allerlei derivaten waaraan de Nederlandse taalgemeenschap behoefte heeft, hetzij om binnen Europa begrip en respect voor elkaars cultuur en vaardigheden te bewerkstelligen, hetzij om in de internationale Europese context de meertaligheid te handhaven. ‘Woordenboeken zijn een stuk infrastructuur, net als wegen. Het zijn verbindingswegen tussen talen. Het is belangrijk dat die er zijn. Wie er van deze verbindingswegen gebruik maken, is een andere zaak, maar je maakt communicatie mogelijk’, zegt Martin tegen Sanders (1997: 24).
Is dit een schot in de rug van al die uitgevers die al vele jaren hun producten slijten aan het onderwijs en de algemene publieksmarkt? Nee, natuurlijk niet. Die uitgevers produceren allereerst geen corpora waarop hun lexicale beschrijvingen getoetst worden en bovendien zoeken zij niet naar een uitputtende, maar naar een beredeneerde beschrijving van het hedendaags Nederlands. Vaak streven zij zelfs bewust naar een beperking van het aantal ingangen om voldoende ruimte over te houden voor een goede beschrijving van de geselecteerde woorden. Omdat hun woordenboeken voor het onderwijs gebruikt worden, zijn zij ook vaak pedagogischer van aard. Zij sluiten aan bij de norm. Natuurlijk bieden zij niet de veelheid aan zinnen met woorden in hun natuurlijke omgeving. En behoudens de Grote van Dale huldigen alle redacties het beginsel dat woordenboeken er uitsluitend voor het nut zijn en niet voor het genot. En redundantie aan materiaal is wetenschappelijk intrigerend, maar commercieel niet nuttig.
W(E)TEN is bestemd voor de professionals, heb ik zo-even gezegd. Voor de vakman die beroepshalve Nederlands produceert of data onderzoekt om er explicietere wetenschappelijke uitspraken over het Nederlands over te doen.