Zeewolde, Supermarkt met woningen
vlindervormige plattegrond met in het midden een grote ontmoetingsruimte bekroond door een slanke opengewerkte toren met wijzerplaten. De vleugels worden gevormd door de R.K. kerkzaal en de Herv. en Geref. kerkzaal, beide met een Van Vulpen-orgel (1986). De
(Geref. Vrijgemaakte) kerk De Schuilhof (Eikenlaan 2) uit 1987 is ontworpen met structuralistische elementen door J. Lengkeek. Deze kerk heeft een markante opengewerkte toren. De kerkzaal met nevenruimten wordt verlevendigd door aan de bovenzijde afgeschuinde muurdammen. De
(Chr. Geref.) Maranathakerk (Gelderseweg 107) is in 1987-'88 tot stand gekomen naar plannen van A. van Ancum. Het V-vormige gebouw heeft een slanke toren in de binnenhoek en daarachter de eigenlijke kerkzaal en in de armen een tweede kerkzaal en de consistoriekamer.
Het raadhuis (Raadhuisplein 1) is een kloek langgerekt pand in lichte baksteen, opgetrokken in 1983-'87 naar ontwerp van W.G. Quist. Aan de havenzijde bevindt zich de raadhuisingang in de vorm van een portiek met kolommen. De haakse vleugel dient als brandweerkazerne.
De bibliotheek (Kerkstraat 2) werd in 1985-'89 gebouwd naar ontwerp van K.J. van Velsen. Dit forse vierkante pand wordt omsloten door geperforeerde betonnen wanden en heeft een asymmetrisch geplaatste ronde kern met lift. Binnen dragen vrijstaande stalen kolommen de verdiepingsvloer met studie- en voorleesruimten. Aan de oostzijde bevindt zich een uitkragend kantoorgedeelte in de vorm van een langwerpige glazen doos op dunne stalen poten.
Woonhuizen. De winkels met bovengelegen woningen aan de Raadhuisstraat (1990) zijn ontworpen door J.G.C. Vegter. De geschakelde woonhuizen met zonneterras aan de Bonshaven zijn in 1991 gebouwd naar plannen van K. de Kat.
Het ABN/AMRO-bankgebouw (Kerkplein 10), gebouwd in 1986-'87 naar ontwerp van J. Hoogstad, heeft een glazen vliesgevel boven een terugliggende begane grond met ingangspartij.
De apotheek met bovenwoning Kerkplein 4 is in 1988 tot stand gekomen naar plannen van G. Daan met een gebogen dak.
De supermarkt met woningen (Kerkstraat 20-40) werd in 1990-'93 gebouwd naar ontwerp van Sj. Soeters in een vrolijke variant van het postmodernisme. De vier oplopende appartementendelen hebben een golvende schermgevel in zachte kleuren. De westgevel met lagen witte en donkere baksteen symboliseert een streepjescode en verwijst daarmee naar de supermarkt.
Beelden. De sculptuur aan de Gelderseweg is bedoeld als herkenningspunt in het vlakke land en bestaat uit drie heldergeel geschilderde torentjes. Dit object uit 1989 van H. Janselijn werd gemaakt voor de tentoonstelling ‘Architectuur en Verbeelding’ te Fort Asperen en is na afloop naar Zeewolde overgeplaatst. Sea Level (Weteringpad ong.), een kunstwerk uit 1996 van R. Serra wordt gevormd door twee muren van gepigmenteerd beton, waarvan de bovenranden het oorspronkelijke zeeniveau aangeven.
De Alg. begraafplaats (Dasselaarweg ong.) bestaat uit door heggen omgeven grafperken en heeft een in betonsteen opgetrokken uitvaartcentrum (1988) naar ontwerp van B. Tenge.
Het Horsterwold (Spiekweg e.o.), gelegen ten zuiden van Zeewolde, is het grootste recreatieve bosgebied van Nederland en is vanaf 1968 door J. Nip en na 1984 door K. Hund - beide van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders - vormgegeven.
De Aardzee (Vogelweg ong.), ten noordwesten van Zeewolde, is een grote landschapssculptuur van P. Slegers (1976-'82). Schelpenpaden en groene golven in het verder vlakke land verbeelden het feit dat hier ooit de zee was.
De Biezenburcht (Zeewolderdijk ong.), gelegen ten noordoosten van Zeewolde, is een overdekt uitkijkpunt annex trafohuisje. Het vijfhoekige gebouwtje met organische elementen, gebouwd in 1990 naar ontwerp van T. Alberts en M. van Huut, biedt uitzicht op het voormalige sluitgat in de Knardijk en het in de Wolderwijd gelegen eiland De Biezen.