Voorwoord
De reeks Monumenten in Nederland is een gezamenlijk initiatief van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg en Waanders Uitgevers. Met het voorliggende twaalfde deel, gewijd aan de provincie Flevoland, wordt deze indrukwekkende serie afgesloten. Eerder verschenen de provincies Utrecht (1996), Noord-Brabant (1997), Overijssel (1998), Groningen (1998), Gelderland (2000), Friesland (2000), Drenthe (2001), Limburg (2003), Zeeland (2003), Zuid-Holland (2004) en Noord-Holland (2006). Net als in de voorgaande delen geeft Flevoland een goed geïllustreerd en verantwoord overzicht van een interessant deel van ons land. Als bron van informatie is het bruikbaar voor zowel de wetenschappelijk geïnteresseerde lezer als voor degene die vanuit een cultuurhistorische of toeristische belangstelling kort en bondig geïnformeerd wil worden.
De reeks Monumenten in Nederland geeft een breed overzicht van de cultuurhistorisch meest waardevolle objecten en structuren. De grote verscheidenheid aan jonge bouwwerken in deze jonge provincie komt in dit boek goed tot uitdrukking. Het resultaat is een compact en samenhangend beeld van de aanwezige cultuurhistorische waarden per stad of dorp. Om de uitgave ook visueel aantrekkelijk te maken en de bruikbaarheid te verhogen, zijn de delen rijk geïllustreerd met speciaal voor dit doel gemaakte foto's en tekeningen.
De twaalfde provincie van Nederland werd in 1986 gesticht en is daarmee de jongste provincie. Toch kent het met het vissersdorp Urk, het UNESCO-werelderfgoedmonument Schokland en de wederopbouwarchitectuur van de Noordoostpolder een oudere geschiedenis. De wordingsgeschiedenis en de architectuur van Oostelijk en Zuidelijk Flevoland zijn exemplarisch voor de recente ontwikkelingen van het Nederlandse cultuurlandschap.
Omdat met dit deel de serie wordt afgesloten, is de gelegenheid aangegrepen om een korte terugblik op het concept, de wording en de aard en het belang van de serie toe te voegen en zijn tevens registers opgenomen voor de gehele serie op de behandelde Nederlandse plaatsen, op de vermelde architecten en andere kunstenaars, alsmede op de kastelen en de meest aansprekende categorieën gebouwen.
De in de periode 1995-2005 tot stand gekomen reeks is in opdracht van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg verzorgd door een team van architectuur- en bouwhistorische onderzoekers van het Bureau voor Bouwhistorie en Architectuurgeschiedenis te Utrecht. Dit deel is samengesteld door dr.ing. R. Stenvert en dr.ing. Chr.J. Kolman. Het voor deze reeks gevormde redactieteam bestaat uit: drs. A.G. Schulte († 2006), drs. F.C.A. van der Helm, jhr. R.J.A. van Suchtelen van de Haare, ing. B.H.J.N. Kooij en mw. J.P.M. van den Heuvel namens de Rijksdienst voor de Monumentenzorg, en verder de auteurs en mw. drs. S.G. van Ginkel-Meester en mw. drs. M.E. Stades-Vischer. Verder hebben de medewerkers van de afdeling Documentatie en Informatie van de Rijksdienst ieder op hun wijze, vanuit zijn of haar specialisme, bijgedragen aan de totstandkoming van de publicatie. Drs. B. Stamkot van het bureau MAP stelde de overzichtskaarten en stadsplattegronden samen en H. IJsseling van Flying Focus verzorgde de luchtfoto's. De fotografen van de Rijksdienst, met name G.J. Dukker en A.J. van der Wal zijn verantwoordelijk voor de overige foto's.
Met dit werk over de provincie Flevoland is de twaalfdelige reeks Monumenten in Nederland voltooid; een serie waarin is gepoogd om op de overgang van de 20ste naar de 21ste eeuw een bijdrage te leveren aan de kennisoverdracht over ons cultureel erfgoed en het wekken van de belangstelling daarvoor.
De waarnemend directeur van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg,
Jan van de Voorde