omvangrijke Zuidplaspolder. Na de Tweede Wereldoorlog is de glastuinbouw belangrijk geworden voor Moerkapelle en is het dorp aan de noordzijde uitgebreid.
De Herv. kerk (Dorpsstraat 15) is een eenbeukige kerk met driezijdig gesloten koor en een geveltoren met kleine naaldspits. Deze classicistische kerk werd gebouwd in 1662-'67 ter vervanging van een midden-16de-eeuwse kapel. In de geveltoren hangt door Quirijn de Visser gegoten klok (1707). De toreningang heeft een uitspringende classicistische omlijsting met een wapensteen van ambachtsheer Daniël van Hogendorp en zijn vrouw Ida Maria 't Hooft. Het kerkinterieur wordt gedekt door een houten overwelving met steekkappen. Het koorhek met gecanneleerde pilasters en houten balusters (1593) is afkomstig uit de St.-Laurenskerk te Rotterdam. Tot de inventaris behoort verder een 17de-eeuwse preekstoel.
Het voorm. raadhuis (Raadhuisplein 1) is een wit gesausd tweelaags pand in traditionalistische vormen, gebouwd rond 1950 met een bodewoning ernaast.
Woonhuizen. Rond 1880 is Moerkapelse Zijde 25 gebouwd als huis van de molenmaker. Voorbeelden van huizen met eenvoudige neorenaissancedetaillering uit circa 1900 zijn Moerdijkstraat 3, Moerdijkstraat 37 en Oranjestraat 24 (met voormalige werkplaats).
Boerderijen. In en om Moerkapelle liggen verschillende waardevolle boerderijen. De boerderij Stolpenburg (Herenweg 54) is waarschijnlijk rond 1660 gebouwd in de nieuwe polder ‘De Wilde Venen’ voor zijn bedijker Balthasar Coymans. Deze wit gepleisterde stolpboerderij van het Noord-Hollandse type heeft een hoog rieten dak en is voorzien van een middenrisaliet en een kelder met opkamer. Voorbeelden van langhuisboerderijen zijn Dorpsstraat 2-4 (circa 1900) en Ouder's Vrucht (Dorpsstraat 6-8; 1905), de laatste met afgeknotte topgevel. Boerderij 't Goede Vooruitzicht (Herenweg 39; 1908) bestaat uit een woonhuis en een grote schuur. Een vrijstaand woonhuis hebben de boerderijen Agricultura (Herenweg 33; circa 1910) met dwarsdeelschuur en Hasselthoeve (Bredeweg 65; circa 1930) met langsdeelschuur.
Poldermolens. Langs de Rottedijk ten westen van Moerkapelle staan zes 18de-eeuwse molenrompen (Rottedijk 2, 6, 10, 12, 14 en 16). Vijf daarvan zijn restanten van de achtkante onderbouw van een grondzeiler, die van de molen De Oorsprong (Rottedijk 14) is een met riet gedekt ondertoren van een wipmolen.