Scherpenisse, Windmolen De Korenbloem met molenaarswoning
Woonhuizen. Karakteristiek zijn de diepe dorpshuizen, meestal met één bouwlaag en schilddak. Veel huizen hebben een oudere kern. In de 19de eeuw werden de trap- of tuitgevels aan de bovenkant afgeknot en voorzien van een kroonlijst en werden er nieuwe vensters aangebracht. Ook werkte men de gevels vaak af met een gerotste cementen pleisterlaag, zoals bij Hoge Markt 15 en Hoge Markt 31. De gevel van Hoge Markt 7 is tevens gewit en bezit geprofileerde deur- en vensteromlijstingen met kuiven (circa 1860). Bij Hoge Markt 21 (17de eeuw) is de oude trapgevel gewijzigd in een tuitgevel en wit geverfd; de top bevat een 17de-eeuwse geprofileerde korfboog met gebeeldhouwde koppen.
De rond 1910 opgetrokken gevel van Hoge Markt 13 heeft strekken en bogen in gekleurde bakstenen en gestukadoorde banden. Voorbeelden uit het begin van de 20ste eeuw zijn verder het middenganghuis Langeweg 29, met open portiek, en de villa De Pluimpot (Provincialeweg 2; circa 1915), met erker en balkon. Tussen 1920 en 1930 breidde het dorp zich uit langs de Langeweg met aardige villa's voorzien van expressionistische vormen, zoals Langeweg 21, 23, 25 en 48. De met praktijkruimte uitgevoerde dokterswoning Langeweg 42 dateert uit 1932 en is meer zakelijk-expressionistisch van stijl.
Het hotel-restaurant ‘De Gouden Leeuw’ (Hoge Markt 8) is een tweelaags, diep pand met een mogelijk 17de-eeuwse kern. Rond 1900 zijn de gevels gecementeerd en de venster- en deuropeningen vernieuwd.
Windmolen ‘De Korenbloem’ (Westkerkseweg 41) is een ronde stellingmolen met een wit geschilderde romp. Deze in 1872 voor W. Dijkman gebouwde molen is in 1975-'76 gerestaureerd. Uit circa 1915 dateert de eenlaags molenaarswoning (Westkerkseweg 37).
De watertoren (Langeweg 41) verrees in 1923 voor de Waterleiding Maatschappij Tholen naar een ontwerp van het Utrechtse ingenieursbureau M.A.B.E.G. De ronde betonnen toren heeft een uitkragend vlakbodemreservoir met puntdak.
Boerderijen. De uit 1883 (gevelsteen) daterende boerderij Lenteplein 2 heeft een ingangsomlijsting, in gele steen uitgevoerde strekken boven de vensters en rood geschilderde rozetankers. De boerderij Langeweg 6 bestaat uit een wit gepleisterd diep woonhuis met tuitgevel (circa 1910) en een dwars aangebouwde, grote zwart geteerde, houten schuur.
In de omgeving van Scherpenisse liggen veelal boerderijen waarbij het bakstenen woonhuis en de zwart geteerde houten dwarsdeelschuur in elkaars verlengde zijn gebouwd. Bij de nabij het buurtschap Gorishoek gelegen boerderij Hartogsweg 4 heeft het uit 1803 daterende woongedeelte een gepleisterde voorgevel met dicht bijeen geplaatste staafankers. De zijgevel bevat een gevelsteen met het bouwjaar. De schuur met achterafhang bevindt zich onder één dak met het woongedeelte. De vrijstaande houten wagenschuur dateert uit de 19de eeuw. Van hetzelfde type, maar ongepleisterd en met een hogere schuur, is de boerderij Westkerkseweg 12 uit circa 1875. Iets jonger zijn Platteweg 26 (rond 1900) en Platteweg 14 (circa 1925); de laatste met aangebouwde bakstenen dwarsdeelschuur. Bij veel boerderijen zijn de gebouwen vrij van elkaar gebouwd. Boerderij Kronenberg (Molenweg 54) heeft een deels onderkelderd woonhuis uit circa 1880 met dwarsdeelschuur en zomerhuis annex bakkeet. In het buurtschap Gorishoek liggen de boerderijen Gorishoeksedijk 3 en Wulpdal (Gorishoeksedijk 23), voorzien van dwarse woonhuizen uit circa 1880.
Vliedberg. De ten zuiden van Scherpenisse gelegen ‘Westkerkseberg’ (Westkerkseweg ong) is een circa zeven meter hoge vliedberg of werf, opgeworpen in de 11de-eeuw als vluchtberg. Later is de berg verhoogd, mogelijk voor de bouw van een motte, en nogmaals voor een stenen, nu verdwenen, toren. Het is de enige op het eiland Tholen overgebleven vliedberg.
De dijkverhoging op de voorm. Pluimpotzeedijk (Westkerkseweg ong.), gelegen ten zuiden van Scherpenisse, dateert uit 1928 en bestaat uit diverse op de kruin van de zeedijk geplaatste betonnen dijkverhogingselementen volgens een systeem ontwikkeld door R.R.L. de Muralt.