Kapelle, Herv. kerk (1994)
de ‘Nieuwe Wijk’ uit 1926 (de huidige Mauritsstraat en Alexanderstraat). Het in 1934 voor Kapelle en Biezelinge ontworpen uitbreidingsplan heeft men als gevolg van de Tweede Wereldoorlog niet uitgevoerd. Kapelle liep veel schade op door oorlogsgeweld, waarbij onder meer het raadhuis verloren ging. Na de oorlog zijn diverse nieuwbouwwijken gerealiseerd. Kapelle is een beschermd dorpsgezicht.
De Herv. kerk (Kerkplein 4), oorspronkelijk gewijd aan O.L. Vrouwe, is een gotische driebeukige pseudobasilikale kerk met vijfzijdig gesloten koor en zijkoor en een toren van twee geledingen met hoektorentjes en een achtzijdige spits. De toren, waarvan alleen de eerste geleding is voorzien van haakse steunberen, stamt uit de tweede helft van de 14de eeuw. Het torenportaal met zandstenen omlijsting dateert van 1427. De vier hoektorentjes met kleine gemetselde spitsen zijn later kort daarna toegevoegd. In de toren hangen drie door Peter Waghevens gegoten klokken (1527).
Het zuidkoor kwam rond 1325 tot stand en heeft de oorspronkelijke bakstenen venstertracering deels behouden; de sacristie werd rond 1400 toegevoegd. In de eerste helft van de 15de eeuw bouwde men het huidige schip, dat rond 1480 werd verhoogd. De zuidbeuk is langs de toren doorgetrokken (zuiderkapel). De spitsboogvensters van het schip en de ingangen in de noord- en zuidgevel hebben met kopjes versierde omlijstingen. Het noordkoor verrees eind 15de eeuw. De aansluitende vroeg-16de-eeuwse overwelfde grafkapel werd waarschijnlijk gebouwd voor het geslacht Van Bruelis. De kerk is in 1963-'67 gerestaureerd, de toren voor het laatst in 2002.
Het
interieur wordt gedekt door houten tongewelven. In de zijbeuken zijn onder de gewelfribben gesneden apostelfiguren (circa 1480) aangebracht. Het koor heeft een wandgeleding met blindarcaden, kolonetten met bakstenen kapiteeltjes, een boogfries en gebeeldhouwde kopjes als draagstenen onder de schalken. In de hoeken van het middenschip zijn beelden van de vier kerkvaders geplaatst. De zuilen in het schip hebben dubbel omkranste koolbladkapitelen. In
Kapelle, Herv. kerk, interieur (1972)
1503 werd de kerk een kapittelkerk. Uit deze tijd dateren de twee rijke laat-gotische koorbanken. Tot de inventaris behoren verder een hekwerk voor de grafkapel (circa 1560), een op een herme rustende preekstoel (circa 1600), een overhuifde herenbank (1641), een doophek en tochtportaal (beide midden 17de eeuw). Er zijn verschillende (herplaatste) 15de- en 16de-eeuwse gegraveerde en gebeeldhouwde grafzerken. In het koor staat de graftombe voor ambachtsheer Philibert van Tuyll van Serooskerke († 1639) en zijn echtgenote Anna van Heerjansdam († 1643). Het orgel is in 1866 gebouwd door G.C.F. Witte.
De Geref. kerk (Biezelingsestraat 67) is een T-vormig gebouw met terzijde geplaatste toren, gebouwd in 1915-'17 in rationalistische vormen.
De voorm. Chr. lagere school (Biezelingsestraat 63) is in 1904 gebouwd als een tweeklassige school met onderwijzerswoning (Biezelingsestraat 65). De school is nadien tweemaal met een lokaal uitgebreid. De onderwijzerswoning heeft men met een etage verhoogd.