Ysselsteyn
(gemeente Venray)
Dorp, ontstaan in 1920 als modelontginning in de Peel, nadat in 1919 door J. Poels de stichting ‘Eigen Boer’ was opgericht. Het dorp is genoemd naar minister H.A. van IJsselsteijn, die voor deze ontginning rijksvoorschotten beschikbaar stelde.
De R.K. St.-Odakerk (Lovinckplein 8) bestaat uit een vierkant volume met dakruiter, aanbouw met ingangsportaal en een rondgesloten koor. Van de in 1927 gebouwde kleine kruiskerk werden na oorlogsschade in 1944 transept en koor vervangen door een nieuw rond gesloten koor (1947) naar plannen van A.T.J. Margry en P.W. Lerou. In 1975 bouwde men naast de kerk een carillon en tegen het bestaande koor kwam in 1992 de huidige nieuwbouw naar ontwerp van J.P.A. Coppen tot stand.
De St.-Odahoeve (Timmermannsweg 13) uit 1929 is een gaaf voorbeeld van een ontginningsboerderij.
De Duitse oorlogsbegraafplaats (Timmermannsweg 75) werd kort na de Tweede Wereldoorlog ten zuiden van Ysselsteyn gesticht op een heideperceel als laatste rustplaats voor alle in Nederland geneuvelde Duitse soldaten. Rondom een natuurstenen tombe liggen tevens 85 gevallenen uit de Eerste Wereldoorlog. In het midden staat een carillon en op de beboste dwarsas bevindt zich een aantal ‘Kameradergräber’, gemarkeerd met zerken. Sinds 1976 is het beheer in handen van de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge en zijn de ruim 31.000 oorspronkelijk betonnen grafkruisen vervangen door hardstenen exemplaren.
Kazematten. Ten westen van Ysselsteyn bevindt zich op de westelijke oever van het Defensie- of Peelkanaal op regelmatige afstand van elkaar een aantal in gewapend beton uitgevoerde S-kazematten, die daar als onderdeel van de Peel-Raamstelling in 1939-'40 zijn gebouwd.