Roosteren
(gemeente Susteren)
Dorp, ontstaan in de middeleeuwen met oorspronkelijk een lineaire nederzettingsstructuur. Vanaf de 13de eeuw behoorde Roosteren tot het gebied van de hertog van Gelre. De kern van het huidige Roosteren is het gehucht Scheiereynde, waar in 1843 een nieuwe parochiekerk werd gebouwd. Van de oude kerk in Oud-Roosteren resteert het kerkhof. Door het graven van het Julianakanaal is het lineaire karakter van Roosteren verloren gegaan.
De
R.K. St.-Jacobus de Meerderekerk (Maasheuvel 6) is
Roosteren, R.K. St.-Jacobus de Meerderekerk
een driebeukige neoclassicistische kerk met een rond gesloten koor en een ingebouwde vierkante westtoren met ingesnoerde spits. De kerk werd in 1843 gebouwd naar plannen van J.H.J. Dumoulin. In de toren hangt een door Joris Sulris gegoten klok (1529). De oorlogsschade aan de kerk is in 1946 hersteld. Inwendig zijn middenschip en koor voorzien van een gestukadoord tongewelf, de zijbeuken zijn vlak gedekt. Tot de inventaris behoren een hardstenen doopvont (circa 1200), twee herenbanken (18de-eeuw), een biechtstoel (1758), een neogotisch hoofdaltaar en triomfkruis, en een door M. van Dinter en L. Vermeulen gebouwd orgel (1857).
Kasteel Eyckholt (Eyckholtstraat 19), ook bekend onder de naam 't Heufken, is een laat-16de-eeuws, in mergel en baksteen opgetrokken huis met een gepleisterde voorgevel en een 19de-eeuwse vierkante hoektoren. In de rechter zijgevel met mergelstenen speklagen zijn vensters met gotische omlijstingen aanwezig. Een steentje met het jaar 1688 herinnert aan een verbouwing in opdracht van Johan van Rossum. Sinds 1769, nadat Joannes Henricus Eyckholt van Maaseik eigenaar was geworden, is er sprake van kasteel Eyckholt. In de periode 1877-1951 heeft het kasteel als klooster van de Zusters der Goddelijke Voorzienigheid gediend. Na de restauratie in 1977 is het kasteel als hotel-restaurant in gebruik genomen.
Kasteel Ter Borch (Lanterdijk 6), thans Roosterborch geheten, werd