oude dwarsbeuk) en houten tongewelven (schip, nieuwe dwarsbeuk). Het kruisingsgewelf wordt gedragen door vier zuilen met Maaskapitelen. Tot de inventaris behoren een albasten reliëf met de Aanbidding door de herders (circa 1600), dat nu dient als deur van het tabernakel en enkele heiligenbeelden waaronder een in 1656 door de heer van Groesbeek geschonken Mariabeeld.
De O.L.-Vrouwekapel van de Dwaallichtjes (tegenover Mortel 9) is een kleine wit geschilderde wegkapel met tentdak uit circa 1890. Het Mariabeeld (1947) is gemaakt door P. Roovers.
De R.K. kweekschool ‘Maria Immaculata’ (Rijksweg 38) is het enige restant van het in 1848 door de Franciscanessen van Heythuysen gestichte Klooster Maria, dat in 1944 zware oorlogsschade opliep. Het in 1922-'23 opgetrokken tweelaags schoolgebouw heeft neogotische details en een middenrisaliet met puntgevel. Na van 1977 tot 1993 als school en internaat voor de Rijn- en binnenvaartschool te hebben gediend, is het pand in 1997 verbouwd tot wooneenheden.
Het
raadhuis (Raadhuisplein 6) is een diep pand met souterrain en bel-etage
Mook, R.K. kweekschool Maria Immaculata
met bordestrap, geflankeerd door een toren met opengewerkte lantaarn. Dit in traditionalistische stijl uitgevoerde pand - mogelijk naar plannen van J.G. Deur - kwam in 1950-'51 tot stand ter vervanging van de in 1944 verwoeste voorganger uit 1867.
Woonhuizen. Tot de weinige overgebleven oude dorpshuizen behoort het dwarse pand Kerkstraat 7 met de jaartalankers ‘1750’. Het forse, wit geschilderde woonhuis Rijksweg 19 uit 1912 is gebouwd naar plannen van C. Elbers.
De voorm. theeschenkerij ‘Wolfsberg’ (Groesbeekseweg 40) is een op een Chinese pagode lijkend gebouw met op de bovenste verdieping een uitzichtplateau. Het werd in 1932 gebouwd voor J.W.M. Kraft naar ontwerp van J.C. van Hooff. Sinds 1981 is er een architectenbureau gevestigd.
De Britse oorlogsbegraafplaats (bij Groesbeekseweg 23), met memoriekapel en ‘Cross of Sacrifice’, werd rond 1950 aangelegd, waarschijnlijk naar plannen van Ph. Hepworth.
Op de Mookerheide (Papenbergseweg ong.), gelegen ten noordoosten van Mook op het zuidelijkste deel van de Nijmeegse stuwwal, versloegen Spaanse troepen op 14 april 1574 de Staatse troepen. Ten noorden van het slagveld werden in 1684 twee aarden schansen opgeworpen, die tevens als oefenschansen hebben gediend. De vierkanten Mookerschans (Zandsteeg ong.) werd aangelegd volgens het Verbeterde Oud-Nederlandse stelsel met aan de noordzijde twee hele bastions en aan de zuidzijde twee halve bastions. De schans is in 1992 hersteld. De noordelijker gelegen Heumense schans (Burg. Sengersweg ong.) heeft de vorm van een vijfpuntige ster en wordt omringd door een droge gracht.
Het
jachtslot Mookerheide (Heumensebaan 2), gelegen ten noorden van Mook, kwam in 1902-'05 tot stand voor de amateurcomponist en -geleerde J.J. Luden van Heumen naar een ontwerp van O. Leeuw in samenwerking met zijn broer H. Leeuw. De hoge gecementeerde uitkijktoren van het slot heeft een met koper gedekt koepeldak. Exterieur en interieur zijn ontworpen als ‘Gesamtkunstwerk’ in de geometrische variant van de jugendstil, waarbij inwendig gebruik is gemaakt van verglaasde tegels en kostbare marmersoorten. De uitwendige decoraties zijn rond 1975 wit gekalkt. L. Springer ontwierp de tuinaanleg
Mook, Jachtslot Mookerheide (1999)