Nieuw-Schoonebeek, Wilms' Boo
heeft men de weg naar Meppen (D.) verhard. In 1929 volgde de normalisatie van het aan de zuidzijde gelegen en als landsgrens fungerende Schoonebekerdiep.
Van de R.K. St.-Bonifaciuskerk (Europaweg 139) resteert de sober neoclassicistische kerktoren van vier geledingen met tentdak, die in 1855-'56 is toegevoegd aan een uit 1849 stammende zaalkerk. Die kerk is in 1967 gesloopt bij de voltooiing van de naar plannen van Jos. Bijnen in 1966-'67 opgetrokken moderne kerk Europaweg 153. De toren bleef behouden. Het is de eerste na de reformatie gebouwde katholieke kerktoren in Drenthe. De voorm. pastorie (Europaweg 143), gebouwd rond 1910 met enkele neogotische details, is circa 1967 omgebouwd tot parochiehuis.
De Wilms' Boo (Europaweg 76), gelegen aan de zuidwestzijde van Nieuw-Schoonebeek op de groengronden (weide- en hooilanden), is een opmerkelijk gaaf gebleven stal met nachtverblijf en woonruimte voor een koeherder of booheer. Men gebruikte een dergelijk verblijf tijdens de weideperiode tussen Maria Lichtmis (2 februari) en Kerstmis. Deze boo is vroeg-19de-eeuws van opzet. Bij een verbouwing rond 1860 is het woonvertrek van het staldeel gescheiden. De authentieke stalinrichting en de bedsteden zijn nog aanwezig. Evenals de naastgelegen schuur is de boo met riet gedekt en zijn de wanden versierd met geknoopt stro.
Weiteveen. Dit veenkoloniale dorp ten noorden van Nieuw-Schoonebeek is rond 1900 ontstaan als boekweitkolonie. Het dorp werd oorspronkelijk Nieuw-Schoonebekerveld genoemd, en kreeg in 1954 de huidige, van de boekweitcultuur op het hoogveen afgeleide naam. De R.K. kerk Maria Koningin van de Vrede (Zusterweg 19) is een zaalkerk met ingangsportaal, gebouwd in 1918-'19 naar plannen van A.Th. van Elmpt en vergroot in 1972 naar plannen van J.J. Brugman. Het interieur bevat een art déco-ensemble van altaar met toebehoren (1925) naar ontwerp van A. van Os. Het voorm. verpleeghuis (Zusterweg 21) is een langgerekt gebouw met sober expressionistische details, gebouwd in 1929 voor de zusters franciscanessen. Volgens een gedenksteen werd de bouw gefinancierd door H. Kuypers, directeur van de Maasbode te Rotterdam, als boetedoening voor de door hem in 1925 de zusters aangedane smaad. De R.K. lagere school ‘St. Franciscus’ (Zuidersloot 6) is een vierklassige school uit circa 1930.