Emmen, Woonhuis Anna Jacoba
principes van het functionalisme was deze wijk lange tijd één van de belangrijkste Nederlandse voorbeelden van een ‘open groene stad’, met een centrale wijkweg en loodrecht daarop doodlopende buurtstraten met getrapte verkaveling. De architecten van de woningen waren T. Strikwerda, A.A. Oosterman en J.J. Sterenberg. In de meer noordelijk gelegen uitbreidingswijk
Emmerhout (1961-'74) borduurde De Boer later op deze principes voort met de aanleg van woonerven. Het door A.J.M. de Jong ontwikkelde stedenbouwkundig plan voor het ten westen van het industrieterrein gelegen
Bargeres (1967-'83), omvatte een doorgaande ontsluitingsweg en woonbrinken. Zuidelijk hiervan verrees de wijk
Rietlanden (1977-'96).
Winkels. Uit het begin van de 20ste eeuw dateren enkele woon- en winkelpanden, zoals Hoofdstraat 110-112 (circa 1905). De van jugendstil-detaille-ring voorziene winkels Hoofdstraat 75-77 en Hoofdstraat 106 kwamen rond 1910 tot stand. Expressionistische, en functionalistische details heeft het winkelpand Hoofdstraat 115 (circa 1930). Uit dezelfde tijd, maar meer traditionalistisch van vorm en met een uitgebouwd winkeldeel, is Wilhelminastraat 6.
Horeca. Het voorm. Café Kooiker (Hoofdstraat 53) - nu winkel - is een fors pand met een voor de jugendstil typerend materiaalgebruik. Café Groothuis (Stationsstraat 75) werd rond 1910 gebouwd, en kreeg rond 1930 zijn huidige voorgevel in zakelijk-expressionistische vormen. Geheel in zakelijk-expressionistische vormen uitgevoerd is het voorm. hotel-restaurant Boslaan 135 (circa 1925).
De muziektent (Marktplein ong.) is een achtkantig gebouwtje met een rieten dak uit circa 1930, gefundeerd op veldkeien.
Het Noorder Dierenpark (Hoofdstraat 18) is ontstaan als hobby van de notariszoon W.S.J. Oosting, getrouwd met tuinarchitecte T. Bosma. In 1935 werd het door haar ontworpen park geopend. De bezoeker bereikte het dierenpark via een pad tussen de destijds gebouwde notariswoning Hoofdstraat 22 en de dokterswoning Hoofdstraat 24. In 1971 werd het dierenpark vergroot en verbouwd naar plannen van J. Rensen, die behalve directeur van het park ook architect was. Verdere verbouwingen volgden in 1995, waarbij twee buurhuizen bij het park werden getrokken. In de eerste plaats 't Hospershuis (Hoofdstraat 24), de eerder genoemde dokterswoning van J.R. Hospers uit 1934 naar een ontwerp in functionalistische vormen van J. Kruger. In de tweede plaats de villa Hoofdstraat 26, gebouwd rond 1935 in zakelijk-expressionistische vormen voor R. Zegering Hadders naar plannen van D. Jansen en B. Bos.
Het station (Spoorstraat 6) is een langwerpig eenlaags gebouw met een iets losgehouden dak, gebouwd in 1965 naar plannen van C. Douma ter plaatse van een voorganger uit 1903. Het mozaïek in de hal onder de loketten is van K. Wuisman.
De
Topografische dienst (Hunenbaan 5) is een modern gebouw in
Emmen, Woonhuizen Molenkamp 6-7
high-tech stijl met lichtblauwe gevelbekleding, gebouwd in 1979-'84 naar plannen van J.D. Peereboom Voller.
Begraafplaatsen. De oude Alg. begraafplaats (Wilhelminastraat ong.), gesticht rond 1830, bevat enkele 19de-eeuwse grafrijzerken en ook een marmeren zuil op postament voor W.J. Joling († 1911). Op de Alg. begraafplaats (Kerkhoflaan ong.) bevindt zich onder meer een marmeren stèle voor H.M. Bos († 1928).
Hunebedden. In een kring rond Emmen liggen acht hunebedden. Twee daarvan liggen aan de westzijde van het dorp. Het op de Schimmeres gelegen hunebed D43 (Noordeind ong.) is van een afwijkend type. Dit zogeheten langgraf bestaat uit twee grafkelders met afzonderlijke ingang, gelegen binnen een langgerekte heuvel afgezet met stenen. Het in 1913 en 1960 onderzochte en in 1997 gerestaureerde graf bestaat uit negentien draag-, vijf dek- en vier poortstenen. Het ten noorden hiervan gelegen hunebed D41 (Odoornerweg ong.) had bij de ontdekking in 1809 nog een intacte dekheuvel. Het heeft nooit poortzijstenen gehad. Het momenteel uit acht draag- en vier dekstenen bestaande graf is in 1960 onderzocht en gerestaureerd. In het Valtherbos ten noorden van Emmen ligt een groep van drie - eveneens in 1960 gerestaureerde - hunebedden. Het hunebed D38 (noord) is het grootste en bestaat uit tien draag- en twee dekstenen. Het hunebed D39 (zuidwest) heeft nog zes draagstenen en één deksteen. Uit onderzoek in 1925 en