Elp
(gemeente Midden-Drenthe)
Esdorp, ontstaan in de middeleeuwen op de hogere zandgronden, mogelijk als dochternederzetting van Westerbork. De agrarische bebouwing concentreert zich hoofdzakelijk aan een door de Boerstraat en de Hoofdstraat gevormde ring met brinken aan de buitenzijde. Van hieruit lopen radiaalwegen naar Westerbork, Zwiggelte en Schoonloo.
Boerderijen. De van oorsprong
Elp, Landhuis De Zandhof
18de-eeuwse boerderij
Hogebrinksweg 1 heeft een rieten schilddak, een achterbaander met onderschoer en een aangebouwde houten bijschuur. De 18de-eeuwse, met riet gedekte boerderij
Hogebrinksweg 3 is voorzien van een achterbaander met onderschoer. Op het erf staat nog een houten bijschuur.
Landhuis De Zandhof, nu ‘Steinborg’ (Smalbroeksweg 3), bestaat uit enkele in hoogte verschillende, wit geschilderde bouwdelen in historiserende stijl. De kunstschilder en dichter L.A. Roessingh liet het huis in 1908 bouwen als een eenvoudige boerenwoning temidden van zandverstuivingen. In de loop van de jaren werd het huis naar zijn plannen uitgebreid. In 1917 kwam aan de noordoostzijde het bouwvolume met tentdak tot stand. Het torenachtige volume op de zuidwesthoek verrees in 1965 in opdracht van Roessingh's dochter, A. Bolt-Roessingh, naar plannen van J. Boelens, geïnspireerd op schetstekeningen van Roessingh. In opdracht van de huidige eigenaar, G.C.J. Stein, is in 1990-'91 naar plannen van A. Bakema de noordoostgevel gewijzigd en is de binnenruimte overdekt. Nog recenter is de zuidoostelijke hoektoren bijgebouwd. Rond het huis ligt een in 1909 door Roessingh ontworpen tuin met parkbos, toegankelijk via een brug met hekwerk.