Sloten, R.K. St.-Fredericuskerk
(Kapelstreek 223) is een recht gesloten zaalkerk met lager portaal en aan de zuidzijde een ongelede zadeldaktoren. Ter plaatse van een voorganger uit 1818 kwam de huidige kerk in 1933 tot stand in traditionalistische vormen naar plannen van A. Witteveen. De kerk is in 1994 gerestaureerd. Het interieur wordt gedekt door een spitsboog gewelf. De kerk bevat door J.M. Ydema geschilderde kruiswegstaties. De voorm.
pastorie (Kapelstreek 222) is eveneens in 1933 naar ontwerp van A. Witteveen in traditionalistische stijl gebouwd. Een gevelsteen uit 1698 verwijst naar een schuitenmakerij.
De Geref. kerk (Schoolstraat 105) is een recht gesloten zaalkerk met dakruiter, gebouwd rond 1930 met traditionalistische invloeden. De kerk heeft een oudere, smallere achteraanbouw.
Verdedigingswerken. Als onderdelen van de stadsomwalling zijn in 1581 de
Snekerwaterpoort (bij Kapelstreek 223) en de
Lemsterwaterpoort (bij Bolwerk Zuidzijde 81) gebouwd. Na diverse verbouwingen of vernieuwingen, onder meer in 1759 en 1821, zijn beide waterpoorten in 1918 gerestaureerd. Ze zijn opgetrokken in gele baksteen en vormen een brug (of pijp) over Het Diep, met aan de veldzijde een korfboogvormige doorgang en aan de landzijde een rondboogdoorgang. Beide poorten zijn voorzien van een in zandsteen uitgevoerd stadswapen. Bij de Lemsterpoort is tussen de water- en de landdoorgang een klein cachot gemaakt. Restanten van de omwalling zijn nog zichtbaar aan de noord- en zuidzijde van de stad. Op het bolwerk bij de Lemsterwaterpoort staat een
windmolen (Bolwerk Zuidzijde
Sloten, Woonhuis Heerenwal 53
81). Deze in 1755 gebouwde achtkantige stellingkorenmolen heeft een bakstenen voet, een met riet gedekte houten kap en romp en een door verticale stijlen gedragen stelling. De molen is in 1992-'94 gerestaureerd.
Het voorm. stadhuis (Heerenwal 48) is een tweelaags dwarspand met zadeldak tussen zijtopgevels en een haakse achtervleugel. Voor een mogelijk oudere kern kwam in 1759 een voorbouw tot stand met pronkrisaliet in Lodewijk XV-stijl, afgesloten door een segmentvormig fronton. De voorm. raadzaal op de verdieping heeft een Lodewijk XVI-interieur, dat mogelijk dateert uit 1791, toen door stucwerker Logeman het sierstucwerk - met onder meer het stadswapen en verbeeldingen van de vier seizoenen - werd vernieuwd.
De voorm. stadswaag (Dubbelstraat 214) heeft een rond 1870 aangebrachte neoclassicistische lijstgevel met daarachter een mogelijk 17de-eeuwse kern.
Woonhuizen. De aaneengesloten bebouwing aan weerszijden van Het Diep bestaat voornamelijk uit diepe huizen met daartussen gangen, osendroppen. Het voorname tweebeukige huis Heerenwal 53 is voorzien van maniëristische trapgevels. Het tweelaags rechter gedeelte werd blijkens de jaartalankers in 1610 gebouwd, mogelijk in opdracht van burgemeester Epeus Oos-