Sexbierum, Windmolen De Korenaar
pand is van 1903 tot de opheffing van de gemeente Barradeel in 1984 als gemeentehuis in gebruik geweest. Het huis
Adelen (Latsmaleane 10) is een wit gepleisterd eclectisch herenhuis, gebouwd rond 1860 op de plaats van het voormalige huis Adelenburgh.
Windmolen ‘De Korenaar’ (Hearewei 30) is een met riet gedekte achtkantige stellingmolen op een met hout beklede onderbouw. De molen werd in 1868 na brand herbouwd als koren- en pelmolen. In 1933 is de pellerij verwijderd. In 1995 heeft de laatste restauratie plaatsgevonden.
Het poortgebouw van de Liauckemastate (bij Liauckemalaan 2), gelegen ten noorden van Sexbierum bij het deels omgrachte stateterrein, dateert uit 1604. Het is opgetrokken in verschillende steenformaten en heeft een zadeldak tussen schoudergevels, voorzien van toppilaster en duivengaten. De ingangsgevel bevat een wapensteen. De in 1824 gesloopte state had mogelijk een 13de-eeuwse stins als kern. Op het omgrachte terrein staat nu de kop-hals-rompboerderij Liauckamalaan 2 uit 1862, met een deels onderkelderd voorhuis, een met riet gedekte schuur, een stookhok en een gedeeltelijk 19de-eeuwse daglonerswoning (Liauckamalaan 4).
Boerderijen. In de omgeving van Sexbierum liggen enkele interessante boerderijen. De Eelsma State (Hoarnestreek 7) is een 19de-eeuwse boerderij van het hoekplaatstype. De met dwars voorhuis opgezette kop-hals-rompboerderij Frjentsjerterdyk 1 dateert uit 1853; het interieur bevat de originele neoclassicistische betimmering. Rond 1875 gebouwd is het gepleisterde dwarse voorhuis van de boerderij Vredenoord (Latsmaleane 3). De kop-hals-rompboerderij Latsmastate (Latsmaleane 1) heeft een groot wit gepleisterd eclectisch voorhuis uit circa 1880, voorzien van pilasters, balustrade langs de dakvoet en decoratieve opzetstukken boven de vensters. De boerderij staat op het deels omgrachte terrein van een voorganger. Eveneens in eclectische vormen uitgevoerd is de stelpboerderij Frentsjerterdyk 16 uit 1892.
Pietersbierum (Pitersbierrum). Dit terpdorp ten zuidwesten van Sexbierum is in de 8ste eeuw ontstaan op een kwelderwal. Het dorp is genoemd naar de apostel Petrus, aan wie oorspronkelijk de kerk gewijd was. De
Herv. kerk (Tsjerhôfspaed 1) is een driezijdig gesloten zaalkerk voorzien van
Pietersbierum bij Sexbierum, Herv. kerk
Sexbierum, Poortgebouw Liauckemastate
een toren van drie geledingen met ingesnoerde naaldspits. De neoclassicistische kerk kwam in 1845 tot stand naar ontwerp van Th.A. Romein ter plaatse van een in 1843 afgebrande voorganger. De toren met neogotische elementen verrees in 1878. De bouwdata zijn vastgelegd op gevelstenen in de koormuur en naast de kerkdeur. Het interieur wordt gedekt door een gestuct houten gewelf. De kerk bevat een wit geschilderde preekstoel versierd met blauwe en gouden biezen. Rond de kerk ligt een verhoogd kerkhof met drie gietijzeren toegangshekken uit circa 1870. De voorm.
pastorie (Tsjerkhofspaed 3) bestaat uit een restant van een mogelijk 18de-eeuwse havezate - die in 1890 deels in vlammen is opgegaan - en een in 1891 opgetrokken bouwdeel in neorenaissance-stijl met overhoekse toren. Interessante
boerderijen bij het dorp zijn de kop-hals-rompboerderijen ‘Gerbrandastate’ (Hoarnestreek 7-9; 1858) en Hoarnestreek 2 (circa 1875), met vrijstaand bakhuisje, en verder de stelpboerderijen Hearewei 6 (circa 1880) en Hearewei 16 (circa 1870); de laatste met ingangsomlijsting en zaadzoldervensters in de als risaliet uitgebouwde voorgevel.
Oosterbierum (Easterbierrum). Dit terpdorp ten noordoosten van Sexbierum is ontstaan in de 8ste eeuw op een kwelderwal. Als gevolg van de doorsnijding van het dorp door de voormalige vaart naar Tzummarum staat de kerk niet in het centrum maar aan de zuidzijde van het dorp. De Herv. kerk (Haerdawei 1), oorspronkelijk gewijd aan