Ginnum (Genum)
(gemeente Ferwerderadiel)
Terpdorp, ontstaan enkele eeuwen voor het begin van onze jaartelling. Het is één van de vier zogeheten Vlieterpen, met een kerk en slechts enkele huizen. De terp is eind 19de eeuw voor een belangrijk deel afgegraven.
De voorm. Herv. kerk (Harstawei 7) is een eenbeukige kerk met driezijdig gesloten koor en een ongelede zadeldaktoren. Van het 12de-eeuwse romaanse tufstenen schip resteert met name de door spaarvelden met rondboogboogfriezen gelede noordmuur. In de 13de eeuw is de kerk verlengd naar het westen en voorzien van romano-gotische koepelgewelven. Deze stenen gewelven zijn waarschijnlijk eind 17de eeuw vervangen door het huidige houten tongewelf. De koorsluiting dateert uit de 15de eeuw. De zadeldaktoren verrees in de eerste helft van de 15de eeuw. Daarin hangen twee klokken, te weten uit 1344 (Stephanus) en 1490. De kerk is in 1973 gerestaureerd en dient nu als tentoonstellingsruimte voor de Historische Kring Terpengebied. De vloer bevat enkele grafzerken, waaronder die voor Rienck van Aylva († 1545) en voor Sybo van Roorda († 1586).
De boerderij ‘Roorda-State’ (Roordastrjitte 7) is een forse boerderij met dwars geplaatst voorhuis en omlijste ingang, gebouwd rond 1860 op het omgrachte terrein van de gesloopte Roordastate.
Jislum. Terpdorp ten zuiden van Genum. De terp is rond 1910 grotendeels afgegraven. De voorm. Herv. kerk (Hikkaarderdyk 16) is een recht gesloten zaalkerk met een toren van drie geledingen. De met neoclassicistische elementen uitgevoerde kerk kwam in 1886 tot stand ter vervanging van een oudere kerk. In de toren hangen een door Johannes van Wou gegoten klok (1445) en een klok van Jacob Noteman (1636). Interessante boerderijen zijn de gave kop-hals-romp-boerderij Hikkaarderdyk 12 uit 1827, met een voorhuis voorzien van een omlopende bakgoot, en de stelpboerderij ‘Groot Hickaerd’ (Hikkaarderdyk 25) uit 1914, met een hoger opgaand deel met klokgevel. De poldermolen ‘De Volharding’ (bij Hikkaarderdyk 25) is een met hout beklede achtkantige grondzeiler op veldmuren, voorzien van een vijzel. De in 1872 gebouwde molen bemaalde de polder Ald Piip en is in 1994 voor het laatst gerestaureerd.