Deinum
(gemeente Menaldumadeel)
Deinum, Herv. kerk
Terpdorp met een radiale structuur, ontstaan enkele eeuwen voor het begin van de jaartelling. De terpstructuur is goed bewaard gebleven met de St. Janswei als ringweg. De kerk op de terp fungeerde in de middeleeuwen als baken voor het scheepvaartverkeer op de voormalige Middelzee. In de 19de eeuw heeft men de terp gedeeltelijk afgegraven. Na de Tweede Wereldoorlog is Deinum aan de zuid- en oostzijde uitgebreid.
De Herv. kerk (Tsjerkepaed 3), oorspronkelijk gewijd aan St. Johannes de Doper, is een eenbeukige kerk met vijfzijdig gesloten koor en een forse toren van drie geledingen met ui-vormige spits. Het in oorsprong 13de-eeuwse romaanse schip is herhaaldelijk vergroot en gewijzigd. De toren kwam in 1550-'67 tot stand en is in 1868 gerestaureerd; de uit 1589 daterende spits met vier hoekpinakels is in 1989 vernieuwd. In de toren hangt een door Johan ter Steghe gegoten klok (1544).
Tot de kerkinventaris behoren een 17de-eeuwse preekstoel, afkomstig uit de Herv. kerk van Hem, en een door W. Hardorff gebouwd orgel (1867). Verder zijn er vier in vroege-renaissance vormen gebeeldhouwde zerken. De oudste wordt toegeschreven aan Vincent Lucas (1547). Pieter Dirxs vervaardigde de grafzerk (1561) voor Hessel van