Aldeboarn (Oldeboorn)
(gemeente Boarnsterhim)
Dorp met stedelijk karakter (vlekke), waarschijnlijk ontstaan in de 11de-12de eeuw nabij de Boorne en voor het eerst vermeld in 1230 (Bornego). Rond 1200 werd het dorp van belang als handelsplaats. Oorspronkelijk lag de dorpskern op de langgerekte terp. In de loop van de tijd werd de bebouwing meer op het water gericht. Rond 1720 was dit proces aan de bochtige noordoever van de Boorne voltooid tot een aaneengesloten, enigszins stedelijk straatbeeld. De zuidoever van de Borne raakte bebouwd in de 18de en vroege 19de eeuw. Tot het eind van de 19de eeuw behield Aldeboarn een handelsfunctie. Vanaf circa 1925 is het dorp aan de noordzijde gegroeid. Aldeboarn is een beschermd dorpsgezicht.
De Herv. kerk (Tsjerkebuorren 2-4) is een driezijdig gesloten zaalkerk voorzien van een ongelede toren met ionische pilasters en een drie verdiepingen hoge, deels open, houten lantaarn met omlopen. De toren werd in 1736-'37 opgetrokken. In de toren hangt een door Geert van Wou gegoten klok (1526). De huidige kerk kwam in 1753 tot stand ter vervanging van een middeleeuwse voorganger. Boven de ingang bevindt zich een gebeeldhouwde stichtingscartouche in Lodewijk XIV-stijl, vervaardigd door Johannes Hardenberg.
Het interieur wordt gedekt door een houten tongewelf met geschilderde hemellichamen en engelfiguurtjes. Tot de inventaris behoren een overhuifde herenbank (1655) van de familie Lycklama, een door Dirk Embderveld gesneden
Aldeboarn, Herv. kerk
preekstoel (1753) en een door L. van Dam gebouwd orgel (1779; gerestaureerd in 1966-'67). Verder bevat de kerk een klein epitaaf van tegels (1612) voor ds. Pibo Ovitius van Abbema en een door Jacob Sydzes Bruinsma vervaardigd grafmonument (circa 1765) voor Regnerus († 1754) en Livius Theodorus Andringa († 1765).
De voorm. pastorie (Lycklema S. Leantsje 1) is een gepleisterd eenlaagspand pand met eclectische elementen en een hoger opgetrokken middenrisaliet, gebouwd in 1894 ter vervanging van de toen grotendeels afgebroken Andringa State, waarvan de westvleugel bewaard is gebleven.
De voorm. Geref. kerk (Weaze 25) is een zaalkerk met tuitgevel, omlijste ingang en hoog zadeldak. De kerk werd in 1738 gebouwd als Doopsgez. kerk en in 1887 als Geref. kerk in gebruik genomen; thans heeft het gebouw een nietreligieuze bestemming.
De kerk van de Doopsgez. gemeente (Andringastrjitte 7-9) is een zaalkerk met omlijste ingang uit 1855. De voorm. waag (Achterom 7), een sober blokvormig hoekpand met aan de waterzijde een rondboogingang, dateert uit 1736 en herbergt het plaatselijk museum.
De voorm. lagere school (Tsjerke-