Nederasselt
(gemeente Heumen)
Dorp, gelegen op een stroomrug en ontstaan in de 12de eeuw als afscheiding van Overasselt. Na de aanleg van de Rijksweg Den Bosch-Nijmegen in 1929 heeft het dorp zich ten oosten hiervan verder ontwikkeld.
De voorm. Herv. kerk (Klokstraatje 2) is een kleine vierkante kerk met afgeschuinde hoeken, gebouwd in 1804. In 1934 zijn naar ontwerp van E. Hekkelman een portaal met toren en een consistorie toegevoegd. De voorm. kosterij annex schoolhuis (Maasdijk 7) is een dwars huis uit circa 1800.
De R.K. kerk St. Antonius Abt (Kerklaan 8) is een driebeukige basilicale kerk met driezijdig gesloten koor, een doopkapel en een toren van vier geledingen met ingesnoerde naaldspits. Deze neogotische kerk verrees in 1890-'91 naar ontwerp van C. Franssen. Het interieur wordt gedekt door kruisribgewelven. De pastorie (Kerklaan 6) is gelijk met de kerk gebouwd.
Het St.-Joannesklooster van de zusters van Jezus, Maria en Jozef of ‘Het Tweede Huis’ (Kerklaan 10) is een klooster met school uit 1904-'05. Het patronaat en het gasthuis, beide met neogotische details, zijn in 1912 toegevoegd, waarschijnlijk naar ontwerp van C. Franssen.
Boerderijen. Hallenhuisboerderijen met dwars voorhuis uit de eerste helft van de 19de eeuw zijn Hollestraat 20 en Molenweg 2; de laatste heeft een dwarsdeel en waarschijnlijk een oudere kern. Eindsestraat 4 bezit een deels gepleisterde villa uit 1912 als voorhuis. De aangebouwde schuur is ouder.
Windmolen ‘De Maasmolen’ (Molenweg 1) is een gesloten standerdmolen met achtkantige stenen onderbouw en een houten kast. De in 1741 gebouwde korenmolen is in 1972-'73 in westelijke richting verplaatst.