Driel
(gemeente Heteren)
Dorp, ontstaan in de vroege middeleeuwen op een stroomrug. Na de Tweede Wereldoorlog is het dorp in zuidelijke richting verder uitgegroeid.
De Herv. kerk (Kerkstraat 8), oorspronkelijk gewijd aan de O.L. Vrouwe, is een laat-gotische eenbeukige kerk met hoger, driezijdig gesloten koor en een toren van drie geledingen met ingesnoerde spits. Het schip dateert uit de 14de eeuw en is mogelijk rond 1500 verhoogd toen ook de toren verrees. Het koor kwam in de tweede helft van de 15de eeuw tot stand. Na brandschade is de kerk met behoud van het oude muurwerk in 1916 hersteld. De oorlogsschade is hersteld in 1963-'66 onder leiding van G. Feenstra. Het interieur wordt gedekt door kruisribgewelven en een houten tongewelf, aangebracht bij de restauraties. De kerk bevat een barokke preekstoel uit 1714.
De R.K. kerk O.L. Vrouwe Geboorte (Kerkstraat 25) is een driebeukige basiliek met vijfzijdige apsis en een opzij geplaatste, ongelede toren met spits. De kerk verrees in 1948-'50 in traditionalistische vormen naar ontwerp van G.M. Leeuwenberg en verving de in 1944 verwoeste kerk uit 1868-'70. De toren is in 1959 gebouwd.
Het woonhuis Drielse Rijndijk 99 is een gepleisterd eenlaagspand uit circa 1840 met neoclassicistische vormen.
De boerderij ‘Het Ooyevaarsnest’ (Baltussenweg 37) is een mogelijk 17de-eeuwse krukhuisboerderij voorzien van een gepleisterd voorhuis met opkamer.
De vizierstuw in de Neder-Rijn ten noorden van Driel is in 1959-'67 gebouwd bij de kanalisatie van de rivier. De stuw bestaat uit twee halfcilindrische stalen schuiven die als een vizier opendraaien. De vormgeving is van W. Hamdorf. Naast de stuw ligt een schutsluis.