Balgoy
(gemeente Wijchen)
Dorp, ontstaan in de vroege middeleeuwen op een oeverwal van de Maas. De oude dorpskern kreeg begin 20ste eeuw een uitbreiding naar het zuiden.
De kerktoren (Torenstraat 22) van de in 1914 gesloopte R.K. St.-Johannes de Doperkerk, is een deels gepleisterd bouwwerk van drie geledingen met tentdak. De onderbouw dateert uit de 15de eeuw; de bovenste geleding is jonger.
De R.K. St.-Johannes de Doperkerk (Boomsestraat 2) is een sobere kruiskerk met halfronde apsis, veelhoekige viering met torentje en tentdak en een forse ongelede toren met tentdak (naast het noordtransept). De kerk verrees in 1912-'14 naar ontwerp van J. van der Valk. De pastorie (Boomsestraat 4) is gelijktijdig gebouwd en ook door hem ontworpen.
Woonhuizen. Uit de eerste helft van de 19de eeuw dateren de gekoppelde landarbeiderswoningen Eindsestraat 24; in het midden bevinden zich stallen. De in 1913 gebouwde villa Boomsestraat 8 vertoont chaletstijl-elementen. Boerderijen. De vroeg-19de-eeuwse hallenhuisboerderijen Boomsestraat 13 en Torenstraat 12 hebben een dwars voorhuis met lage verdieping en omlijste ingang. Eindsestraat 26 is een hallenhuisboerderij met dwarsdeel die in de huidige vorm uit 1897 dateert. Van boerderij Florenstein (Torenstraat 2) heeft het uit 1919 daterende woonhuis met jugendstildetails een opvallende kapvorm; de eenlaags aanbouw is jonger. Hoeve Herreweg (Herreweg 4-6) dateert uit circa 1935. Het tweelaags woongedeelte staat via een tussenlid in verbinding met de stallen.