Winsum en Obergum, Woonhuis Stationsweg 18
lagere dwarse zijvleugels. De zevenklassige school werd in 1883 gebouwd naar plannen van H. Wind in rijk gedetailleerde neoclassicistische stijl. Het gebouw is nu in gebruik als openbare bibliotheek.
Het voorm. raadhuis (Hoofdstraat West 4, Winsum) [6] is in 1906-'07 gebouwd naar het prijs winnende ontwerp van A.L. van Wissen. Het in de stijl van het rationalisme uitgevoerde gebouw heeft een topgevel en op de hoek een toren met open klokkenstoel. Voor de constructieve onderdelen is kunststeen gebruikt.
Het postkantoor (Stationsweg 2, Winsum) [7] is een uit omstreeks 1920 daterend, deels gepleisterd pand met omgaand schilddak en met een eenlaags aanbouw.
Woonhuizen. Langs de Hoofdstraat Winsum en aan weerszijden van het Winsummerdiep staan eenvoudige dwarse eenlaags panden uit de 18de en vooral de 19de eeuw.
Hoofdstraat West 27 is een eenvoudig 18de-eeuws woonhuis met wolfdak, met aan de voorgevel gebeeldhouwde aanzetkrullen en vlechtingen.
Havenstraat 12 is een 18de-eeuws pand met wolfdak met in het bovenste deel van de gevels kleine lichtopeningen. Uit omstreeks 1800 dateert
Hoofdstraat West 43, een pand met omlijste ingang en een zadeldak tussen topgevels. Het deftige eenlaags dorpshuis
Hoofdstraat West 35 stamt uit de eerste helft van de 19de eeuw en heeft een laag schilddak, een omlijste ingang
Winsum en Obergum, Volkswoningbouw Wigbold Ripperdastraat e.o.
met bovenlicht en gietijzeren deurdecoraties, alsmede een stoep met stoeppalen. Uit dezelfde tijd is
Hoofdstraat West 16, een eenlaags pand met schilddak; de ingang met bovenlicht is voorzien van een snijraam in halfrond gesloten omlijsting. Andere, vergelijkbare voorbeelden uit het tweede en derde kwart van de 19de eeuw zijn
Havenstraat 2,
4,
8 en
15 en
Bellingeweer 10.
De blokvormige, wit gepleisterde villa Schilligehamsterweg 1A is in het derde kwart van de 19de eeuw gebouwd in eclectische stijl. Het pand heeft een flauw hellend dak en enkele fraaie balkons op gesneden consoles en decoraties in neo-Lodewijk-stijl. De villa ligt in een landschappelijk aangelegde tuin. Het voorm. notarishuis (Hoofdstraat West 70, Bellingeweer) [8] is een monumentaal landhuis in neorenaissance-trant, gelegen in een landschapspark. Het in 1911 gebouwde pand heeft een trapgevel en een meerzijdige hoektoren. Sinds 1942 dient het als raadhuis. Stationsweg 18 is een villa in kubistisch expressionistische stijl, gebouwd in 1931 naar ontwerp van E. Reitsma.
In de jaren dertig ontstond de uitbreidingswijk Wigbold Ripperdastraat e.o. met een grote variatie aan vrijstaande middenstandswoningen in een Groninger variant van de expressionistische stijl, naar ontwerp van W. Reitsema en K. Olsmeijer.
Hotels. Waarschijnlijk 17de-eeuws, maar in de 19de eeuw ingrijpend verbouwd, is het wit gepleisterde pand met zadeldak tussen puntgevels met vlechtingen van hotel De Gouden Karper (Hoofdstraat West 5) [9]. De houten ingangsomlijsting heeft ionische pilasters met een hoofdgestel. Het voorm. logement Alderts (Hoofdstraat West 2) [10] is een gepleisterd 17de-eeuws pand op T-vormige plattegrond, met rechts een vermoedelijk 18de-eeuwse vleugel. Bij een ingrijpende verbouwing in de 19de eeuw is ook de houten deuromlijsting aangebracht.
Windmolens. De hoge achtkante stellingkoren- en pelmolen De Vriendschap (Kerkstraat 1) [11] heeft een met riet gedekte romp en een met hout beklede voet. De molen werd in 1801 vanuit Mensingeweer naar Winsum verplaatst als pelmolen voor K.J. Pel. In 1941 heeft men de pelmolen veranderd in een korenmolen. Hij is in 1975-'76 gerestaureerd. De hoge achtkante stellingkorenmolen De Ster (Molenstraat 4) [12] heeft een met hout beklede romp en bakstenen voet. De molen werd in 1851 gebouwd voor P.G. Wildeveld, waarschijnlijk door molenmaker H.S. ten Have, als opvolger van een standerdmolen uit 1628 op de oude molenberg. De in opzet nog laat-17de-eeuwse voorm. eenlaagse sarrieshut (Molenstraat 7) is nog aanwezig, maar heeft een vernieuwde gevel.
Begraafplaatsen. De Alg. begraafplaats (Bellingeweer ong.) [13] is het voorm. kerkhof van de in 1824 gesloopte kerk van Bellingeweer. De begraafplaats wordt omgeven door een 17de-eeuwse muur en bevat onder meer drie gietijzeren grafpalen en de zerk van Pieterke Kuipers (†1883). De kleine, in