Ter Borg bij Sellingen, Schaapskooi
in eenvoudige expressionistische vormen.
De Sellingersluis (bij Hasselbergerweg 43) werd in 1911-'17 aangelegd als schutsluis met stuw, loskade en sluiswachterswoning in het Ruiten-Aakanaal. In 1939 voegde men een, nu zwart geschilderd, kazemat van het type stekelvarken toe. De ophaalbrug is na de oorlog vernieuwd.
Jipsinghuizen. Dit esdorp, gelegen ten noorden van Sellingen, is ontstaan aan de Ruiten-Aa. De beekovergang daar was in 1665 het toneel van de slag bij Jipsinghuizen, waarbij de bezetters van de vesting Bourtange Munsterse troepen op de vlucht joegen. De boerderij Weenderstraat 19 is een grote boerderij van het Westerwoldse type; het voorhuis heeft een puntgevel waarop een nokanker zit met het jaartal 1873. De ontginningsboerderij Panta Rhei (Burg. Buiskoolweg 8) kwam in 1935-'36 tot stand naar plannen van H. Prummel. De Jipsinghuizersluis (bij Overdijksterweg 12) werd in 1911-'17 gebouwd als schutsluis met stuw, loskade en sluiswachterswoning in het Ruiten-Aakanaal. In 1939 voegde men een kazemat van het type stekelvarken toe. De ophaalbrug is na de oorlog vernieuwd.
Ter Borg. Dit gehucht ten zuidwesten van Sellingen is ontstaan aan de Ruiten-Aa. Het beschermde gezicht van Ter Borg omvat een van de mooiste hoevenlandschappen in het beekdal van Westerwolde. Het esgehucht heeft enkele fraaie boerderijen. De grote boerderij Borgerweg 4 is van het late Westerwoldse type, met een omlijste ingang opzij en een inrit aan de achterzijde. Mogelijk bevat ze nog 18de-eeuwse delen. Schilderachtig gelegen tussen deze boerderij en de Ruiten-Aa ligt een - voor Groningen zeldzame - grote schaapskooi (Borgerweg 6) met rechte houten kopschotten. De grote boerderij Borgerweg 3 is een voorbeeld van een Westerwoldse boerderij, met een breed woonhuis voorzien van een puntgevel. De achterliggende schuur heeft aan de noordzijde van de gebinten een tot de voorzijde doorlopende grote deel en aan de zuidzijde een kleine of lutke deel. Binnen bezit deze boerderij uit 1826 een originele kasten- en bedstedewand tegen de dwarsgang die voorhuis en schuur scheidt. De boerderij Borgerweg 1 stamt uit 1878 en heeft zowel opzij als in het midden van het woongedeelte een omlijste ingang.
Laude. Dit gehucht ten zuidwesten van Sellingen is ontstaan langs de hoofdweg van Ter Apel naar Vlagtwedde. Langs de weg staan enkele interessante boerderijen. De grote boerderij Ter Apelerstraat 28 heeft een, mogelijk nog 18de-eeuws, gedeeltelijk onderkelderd voorhuis met omlijste ingang opzij en een 19de-eeuwse Friese schuur met zijlangsdeel, kenmerkend voor het late Westerwoldse boerderijtype. Bij Ter Apelerstraat 23 staat een grote boerderij zonder uitgebouwd voorhuis. Ter Apelerstraat 20 is een boerderij van het Oldambster type uit 1906. De zuivelfabriek Sellingen & omstreken (Ter Apelerstraat 16) stamt in haar huidige vorm uit 1937. De Zuidveldsluis (bij Borgerschappenweg 8) werd in 1911-'17 gebouwd als schutsluis met stuw, loskade en sluiswachterswoning in het Ruiten-Aa-kanaal. In 1939 voegde men een kazemat van het type stekelvarken toe. De ophaalbrug is na de oorlog vernieuwd.