Nuis
(gemeente Marum)
Wegdorp, ontstaan in de middeleeuwen. Het dorp heeft zich voornamelijk ontwikkeld langs de Oude en Nieuweweg. Aan de Nieuweweg staat de middeleeuwse dorpskerk. In de 20ste eeuw heeft de bebouwing ten zuiden van de kerk zich enigszins verdicht.
De Herv. kerk (Nieuweweg 29) is een kleine eenbeukige kerk met recht gesloten koor en dakruiter. De kerk dateert uit de eerste helft van de 13de eeuw en heeft een vrij gave romaanse topgevel met siermetselwerk. In 1902 werd de westgevel vernieuwd en voorzien van een portaal en een dakruiter. Tot de kerkinventaris behoren een preekstoel (laat-18de-eeuws) en een avondmaalstafel in Lodewijk XVI-vormen. De kerkvloer bevat diverse zerken, waaronder die met maniëristische omlijsting voor Himme Wincken-Auwema (†1623). Op het kerkhof bevinden zich 19de-eeuwse zerken en een baarhuisje.
De Coendersborg (Oudeweg 15) is een statig herenhuis met souterrain en een omlijste ingangsstravee voorzien van een fronton. Het oorspronkelijk 16de-eeuwse huis kreeg zijn huidige vorm in 1813 door een ingrijpende verbouwing in opdracht van Hyma Coenders. Het schuurgedeelte aan de achterzijde werd in de loop van de 19de eeuw gebouwd. Het interieur van het in 1970 gerestaureerde herenhuis bevat enkele eenvoudige 19de-eeuwse betimmeringen en twaalf 17de- en 18de-eeuwse wapenborden van het geslacht Fockens.
Boerderijen. De kop-romp-boerderij
Oudeweg 13 dateert uit omstreeks
Nuis, Coendersborg
1870. Boerderijen met dwars geplaatst voorhuis zijn
't Pad 4 (circa 1860) en
Oudeweg 17 (circa 1880).