Kloosterburen
(gemeente De Marne)
Dorp, ontstaan op een oeverwal bij het klooster dat rond 1175 vanuit het Friese norbertijnerklooster Mariëngaard werd gesticht. In 1204 werd van dit ‘Oldeklooster’ een ‘Nijeklooster’ afgesplitst, dat aan de weg naar Wehe-Den Hoorn kwam te liggen. De nederzetting bij het oude klooster wordt in 1462 voor het eerst als ‘Cloosterburen’ vermeld. Na de opheffing van het klooster aan het eind van de 16de eeuw bleef behalve de kloosterkerk ook de rechthoekige hoofdvorm van het omgrachte kloosterterrein (Hoofdstraat-Kloostersingel) bewaard. Dit terrein heeft eeuwenlang de hoofdstructuur en de begrenzing van het dorp bepaald. Pas in de eerste helft van de 20ste eeuw werd het dorp naar het westen uitgebreid. Een belangrijk deel van de bevolking bleef rooms-katholiek en kreeg in 1840 toestemming een eigen parochie te stichten.
De Herv. kerk (St.-Jansstraat 8) is een driezijdig gesloten zaalkerk voorzien van een ongelede toren met zadeldak. De met lisenen en spitsboogvensters uitgevoerde kerk werd in 1843 gebouwd ter vervanging van een in 1815 gesloopte voorganger. Daarvan bleef wel de uit 1658 daterende toren in gotische vormen bewaard. In de toren hangt een klok uit 1501, gegoten door Geert van Wou. De kerk bevat een door de gebroeders Van Oeckelen gebouwd orgel uit 1898.
De kerk ligt op een verhoogd voorm. kerkhof, nu ingericht als plantsoen. Hier bevinden zich een monumentaal grafmonument bestaande uit vier piëdestals met urnen uit omstreeks 1870 en verder twee vrijstaande grafmonumenten.
De R.K. St.-Willibrorduskerk (Hoofdstraat 28) is een driebeukige pseudobasiliek met transept, vijfzijdig gesloten koor met rechthoekige zijkapellen, sacristie en een toren van drie geledingen met slanke, achtkante spits. De neogotische kerk werd in 1868-'69 gebouwd naar ontwerp van P.J.H. Cuypers en onder toezicht van J.J. van Langelaar, ter vervanging van een kerk uit 1842. In 1903-'04 verving men het oorspronkelijke, recht gesloten koor door het huidige, grotere koor naar plannen van J.Th.J. Cuypers en J. Stuyt. De dakkapellen van het schip zijn in 1969 wegens bouwvalligheid verwijderd.
Kloosterburen, R.K. St.-Willibrorduskerk, interieur (1972)