Heiligerlee
(gemeente Scheemda)
Wegdorp - oorspronkelijk Oosterlee geheten - ontstaan op een van de hoogste delen van het zogeheten schiereiland van Winschoten, nabij een in 1239 gesticht premonstraterinnenklooster. Bij dit klooster vond op 23 mei 1568 de Slag bij Heiligerlee plaats - de eerste slag van de Tachtigjarige Oorlog - waarbij Lodewijk van Nassau de Spaanse troepen versloeg. Het nonnenklooster werd in de 18de eeuw gesloopt.
Het monument voor Graaf Adolf van Nassau (tegenover Provincialeweg 7) is opgericht voor de bij de slag gesneuvelde broer van Willem van Oranje. Het huidige monument werd in 1873 onthuld en verving een uit 1826 stammende obelisk. Het zandstenen monument op een hoge achtkante sokkel kwam tot stand na een in 1868 uitgeschreven prijsvraag. Het winnende ontwerp, ‘De onafhankelijkheid van Nederland’, was van J.H. Egenberger en P. Schenkenberg van Mierop. Het beeld werd uitgevoerd door de Antwerpse beeldhouwer Josef Geefs en stelt de stervende Adolf van Nassau voor, met daarachter de Nederlandse maagd met schild en zwaard en de Nederlandse leeuw.
De (Herv.) Graaf Adolfkerk (Provincialeweg 72) is een uit 1873 stammende, gepleisterde zaalkerk met aangebouwde consistoriekamer en een opengewerkte dakruiter achter de klokvormige voorgevel.