Zwartsluis, Herenhuis Buitenkwartier 2
1893, gebouwd naar ontwerp van W.C. de Groot uit Leeuwarden. De kerk is ontstaan als ‘doleantiekerk’, na de vereniging van enkele tot dan toe afgescheiden kerkelijke gemeenten. Ze verving de in 1887 gebouwde houten noodkerk. De in rijke neorenaissance-stijl uitgevoerde voorgevel heeft een middenrisaliet met groot rondboogvenster, aan beide zijden geflankeerd door een ingang. De geveltoren wordt bekroond door een steil tentdak met dakkapellen, afgesloten door een uivorm die uitloopt in een steile spits. Het interieur bevat een orgel uit 1896 in neobarokke kast, gemaakt door J. Proper.
Het voorm. raadhuis (Kerkstraat 26) verrees in 1894 in eenvoudige neorenaissance-vormen, naar plannen van de architecten Fransen en Witzand. Boven de ingang staat het opschrift ‘Gemeentehuis’.
Woonhuizen. In de Fortresse is van de oudere woonbebouwing weinig bewaard gebleven. De eenvoudige gepleisterde trapgevel Kerkstraat 24, met gevelsteen uit 1628, vormt een uitzondering. Nabij de Nieuwe Sluis staat het in oorsprong 17de-eeuwse pand De Weijsberg (Mastenmakersstraat 37), bestaande uit tweebeukig, dwars eenlaags pand met een gedeeltelijk omlopend schilddak. De voorgevel met stoephek en paaltjes dateren uit het midden van de 19de eeuw. De getoogde kelders stammen uit de 17de eeuw. Verder bevat het interieur onder meer schouwen met stucwerk in Lodewijk XV- en XVI-stijl en een neoclassicistisch stucwerkplafond. Het hoekpand De Nieuwesluis 2 heeft een laat-18de-eeuwse lijstgevel met een deur in geblokte omlijsting en een bovenlicht in Lodewijk XVI-vormen. In het Buitenkwartier staat het oorspronkelijk 17de-eeuwse pand Westeinde 6, met schoudergevel en de later aangebrachte jaartalankers ‘1789’. Aan het Groot Laagland, langs de Arembergergracht, staan grote en deftige herenhuizen in neoclassicistische trant: de voorm. Herv. pastorie Groot Lageland 9 uit 1827, Groot Lageland 21 uit 1860 en Groot Lageland 39 uit omstreeks 1880. De bebouwing langs het Buitenkwartier zelf is overwegend 19de-eeuws; het rijke eenlaags herenhuis Buitenkwartier 2, verrees omstreeks 1890 in opdracht van Mozes Jacobs, directeur van de borstelfabriek. Het huis is voor zien van dakkapellen en een dakerker met sierspant en ajourwerk in chalet-vormen. Het omstreeks 1895 gebouwde huis Buitenkwartier 39 vertoont meer neorenaissance-invloeden; het uit omstreeks 1905 daterende pand Buitenkwartier 27 meer eclectische invloeden. De rijke laat-neoclassicistische burgemeesterswoning Zomerdijk 2 stamt uit 1903. Voor de arbeiders van de scheepswerven werden omstreeks
1910 de arbeiderswoningen Zomerdijk 53-63 gebouwd. De directeurswoning van een van de scheepswerven, Zomerdijk 62-64, stamt uit omstreeks 1925 en vertoont expressionistische details.
De kalkoven (bij Zomerdijk 80), een kegelvormig bakstenen gebouw met aan de onderzijden stookopeningen, werd omstreeks 1860 gebouwd en is het laatste restant van een voor Zwartsluis eens belangrijke nijverheid. In het naastgelegen leshuis werd de ongebluste kalk met water geblust.
Sluizen. De in 1620 ontstane
Arembergersluis (Groot Lageland ong.) dateert in haar huidige vorm uit 1826 en werd in 1931 vergroot. Het toen
Zwartsluis, Arembergersluis
gebouwde sluiswachtershuisje is in 1977-'78 gerenoveerd. De
Nieuwe of Staphorster schutsluis (De Nieuwe Sluis ong.) stamt in eerste aanleg uit 1649 en werd in 1779 in steen uitgevoerd. Omdat het Meppelerdiep het overtollige water uit Drenthe afvoerde, stond de sluis gewoonlijk open en werd er pas geschut als er schepen moesten worden doorgelaten. Daartoe ontwierp Derk Swens, stadsarchitect van Zwolle, sluisdeuren die in stromend water konden worden gesloten. Die deuren zijn inmiddels vervangen. De huidige sluis heeft één stel vloeddeuren en twee stel ebdeuren, respectievelijk uit 1884, 1887 en 1941. De
Grote Kolksluis (Kolksluis ong.), met moderne ophaalbrug, werd in 1878-'79 aangelegd op de plaats van de Oude Sluis.
De Isr. begraafplaats (bij Baanstraat 35) werd gesticht in 1851 en telt interessante grafstenen, waaronder één uit 1767, afkomstig van een oudere begraafplaats.
Zwartewatersklooster. Dit esdorp ten zuidoosten van Zwartsluis ligt op een oude oeverwal van het Zwarte Water. Een benedictinessenklooster - dat in 1233 bij Mariënberg werd gesticht als boetedoening voor de dood van de in de slag bij Ane omgekomen bisschop Otto II van der Lippe, werd in 1244 verplaatst naar deze oeverwal. Dit klooster diende als uitgangspunt voor de ontginningen bij Staphorst en Rouveen. Het werd omstreeks 1588 gesloopt en op de plaats van het klooster ligt nog een kleine particuliere begraafplaats (bij Zwartewatersklooster 12). De kleine hallenboerderij Zwartewatersklooster 9, met een rieten wolfdak, werd in 1860 gebouwd. Op het erf staan twee hooibergen en enkele schuren.