door de Zenderse aannemer A. Peters. De oostvleugel wordt ingenomen door de neogotische pseudo-basilicale R.K. St.-Stephanuskerk (Hertmerweg 46) met driezijdig gesloten koor. Deze kerk is de opvolger van de 19de-eeuwse kloosterkerk. Ten oosten van de kerk verrees in 1889 in opdracht van de karmelieten het voorm. gymnasium St. Alberti (Hertmerweg 42-42a), dat na ingrijpende verbouwingen aan het eind van de jaren dertig en in de jaren vijftig zijn huidige vorm kreeg. Het is een drielaags gebouw op U-vormige plattegrond en heeft op de zuidhoek de ingangspartij met halfrond glazen trappenhuis.
Het karmelietessenklooster (Carmelitessenweg 1) is een in 1889 eveneens door A. Peters gebouwd neogotisch slotklooster voor de moniale karmelietessen. Rond een binnenplaats staan drie woonvleugels en een eenbeukige neogotische kapel met driezijdige koorsluiting en dakruiter.
De Zwanenhof (Zwanenhofweg 1) is een fors drielaags gebouw op U-vormige plattegrond, in 1926 gebouwd als retraitehuis in opdracht van de paters redemptoristen, op verzoek van de rooms-katholieke boeren- en vakbonden. Nu is het een religieus bezinningsoord. Rond het gebouw ligt een geometrische tuinaanleg.
Hondeborg (Esweg 1). Ten zuiden van Zenderen en aan de Aselerbeek ligt de omgrachte ronde heuvel waarop in de 14de eeuw het adellijke huis Hondeborg stond. Op die heuvel liet de vrouwe van Twickel, M.C. van Heeckeren-Van Wassenaer Obdam, in 1841 de langhuisboerderij Hondeborg bouwen.
Weleveld (bij Bekkingvelderweg 2). Van deze vroeg-14de-eeuwse havezate, gelegen ten noorden van Zenderen, is de huisplaats in 1995 deels gereconstrueerd. Van het lanenstelsel zijn nog enkele lanen bewaard gebleven.