Wijhe, Raadhuis
Johanna van Cortric (†1567) - en drie grafmonumenten. De ter ere van Robbert van Ittersum, heer van Nijenhuis (†1705) door zijn weduwe Leonora Sophia Bentinck (†1710) in een grafkapel opgerichte marmeren epitaaf is voorzien van een tympaan en twee gebeeldhouwde koorden met wapens. Het smeedijzeren hekwerk voor de kapel werd gemaakt door Hendrick van Gronouw. De twee overige grafmonumenten zijn gesigneerd door Jan Mast. Het ene is opgericht voor Transislanus Adolf baron van Voorst tot Hagenvoorde (†1707), in leven hoveling van Willem III, en toont zijn borstbeeld omgeven door treurende putti; het andere is opgericht ter nagedachtenis van Coenraad Willem van Dedem, heer tot den Gelder (†1714) door zijn echtgenote Anna Elisabeth van Echten (†1732). Het witmarmeren reliëf toont de slag bij Malplaquet (1709) waar de overledene als luitenant-generaal der infanterie aan deelnam. Het orgel met galerij op dorische zuilenstelling werd in 1821 geschonken door J.L. Umbgrove (oud-resident te Cheribon en onder meer lid van de Provinciale Staten van Overijssel) en draagt diens wapen. Het werd gemaakt door G.H. Quellhorst en zijn stiefzoon C.F.A. Naber.
De R.K. kerk O.L. Vrouwe Onbevlekt Ontvangen (Stationsweg 7) is een driebeukige neogotische kerk met een terzijde geplaatste toren van vier geledingen en een ingesnoerde spits met flankerende torentjes. De kerk werd in 1869-'71 gebouwd naar plannen van G. te Riele. Het hoogaltaar uit 1881 is van de hand van J. Reiss uit Dusseldorf en het Maria-altaar van W. Mengelberg uit 1872. Achter de kerk staat een neogotische kapel. De neogotische pastorie (Stationsweg 9) stamt uit 1869.
Het Herv. catechisatiegebouw (Langstraat 29) is een eenvoudig neorenaissance-pand uit 1910 met een trapgevel boven de ingang.
De voorm. Franse school (Stationsweg 8-10) is een fors eclectisch pand, gebouwd in 1862. Tevens was het woonhuis voor schoolhoofd A. Nierhoff en een aantal kostschoolleerlingen. In 1903 werd het verbouwd tot ambachtsschool en fröbelschool. In de jaren zestig volgde onderverdeling in vier woningen, waarbij het hogere stuk boven de middenrisaliet verdween.
Het voorm. postkantoor annex woonhuis (Langstraat 1) werd 1874 gebouwd in sober-eclectische vormen. De huidige betegeling van de gevel is in de jaren vijftig aangebracht.
Het voorm. raadhuis (Kerkstraat 1) is een eenlaags hoekpand in neorenaissance-stijl, met aan beide zijden een trapgevel. Het werd in 1913 gebouwd ter vervanging van het raadhuis uit 1866. Nu biedt het onderdak aan de bibliotheek. De Gelder (Onder de Gelder 1) is een oorspronkelijk 15de-eeuwse havezate die in 1683 werd verkocht aan Coenraad Willem van Dedem en zijn vrouw Anna Elisabeth van Echten, waarna in 1715 verfraaiing van het bestaande huis volgde. In 1906 volgde verkoop aan W.L. baron de Vos van Steenwijk tot Hagenvoorde, die het huis in 1913 liet slopen. De geplande herbouw is er echter nooit gekomen. Op het omgrachte voorplein bevinden zich naast een mogelijk nog 18de-eeuws bouwhuis en een in 1920 gebouwd klein huis, twee kanonnen op affuiten die in 1787 en 1788 in Den Haag zijn gegoten door Joh. Maritz. Bij de burg staat een fraai gesmeed ijzeren hek met hardstenen sierpijlers en vazen in rococovormen. Aan de spoorzijde bevindt zich een tweede, veel eenvoudiger, hekwerk in rococovormen. De tuinaanleg uit 1911 is van de hand van L.A. Springer. Op het terrein staat het vrijstaande woonhuis Boschlust, gebouwd in 1910 in opdracht van baronesse A. van Pallandt. De boerderij De Gelder (Onder de Gelder 2) stamt uit 1920.
Wijhe Zicht (Oranjelaan 5) is een fors rechthoekig onderkelderd pand met schilddak, gebouwd aan het eind van de 18de eeuw. Tot 1817 heeft het als kweekschool
Wijhe, Café-restaurant Wijlant
dienst gedaan en daarna werd het eigendom van baronesse J.P.H. von Knobelsdorff tot Gelder. Na de oorlog was het enige tijd raadhuis en nu biedt het onderdak aan het politiebureau. Het koetshuis annex dienstwoning (Oranjelaan 1-3) stamt uit circa 1910.
Woonhuizen. In de nog gave dorpsstructuur staat een aantal interessante woonhuizen. Het gepleisterde dwarse woonhuis Langstraat 77, met hoogopgaand middenrisaliet, heeft in de zijgevel de ankers van het jaartal 1768. Het statige pand De Waag (Langstraat 48-50) draagt in de sluitsteen boven de wagendeur het jaartal 1860. Het vrijstaande neoclassicistische pand Villa Nova (Stationsweg 11) werd omstreeks 1860 gebouwd voor burgemeester Rambonnet. Waterloo (Stationsweg 23-25) is een eclectische villa annex tekenkamer, gebouwd omstreeks 1865 voor de spoorwegingenieur belast met de aanleg van de lijn Deventer-Zwolle. Het middendeel heeft een erker met daarop een veranda. De eclectisch vormgegeven notariswoning Dijk 4, gebouwd omstreeks 1870, heeft een tot balkon uitgebouwde dakerker in de ingangsrisaliet. Kerkstraat 32 is neoclassicistisch van vorm en werd omstreeks 1880 gebouwd als woonhuis annex vleeswarenfabriek. Het neorenaissance-herenhuis Langstraat 47 uit circa 1905 heeft boven de vensters en in de portiek jugendstil-tegels. Eenvoudige chaletwoningen uit omstreeks 1910 zijn Oranjelaan 2-6 en Nieuwendijk 1. Stationsweg 48 uit 1920 is een later en rijker voorbeeld van chaletbouw.
Het café-restaurant Wijlant (Spoorstraat 1) werd omstreeks 1900 gebouwd voor de heer Bergman. Het karakteristieke dorpscafe heeft aan de