Overdinkel
(gemeente Losser)
Dorp, ontstaan omstreeks 1900 als lintbebouwing langs de weg van Losser naar Gronau (nu Hoofdstraat). Hier verrezen woningen voor de arbeiders die in de Gronause textielfabrieken werkten.
De Herv. kerk (Hoofdstraat 182) is een eenbeukige neogotische kerk met recht gesloten koor en achtzijdige dakruiter, gebouwd in 1908. De pastorie (Hoofdstraat 184) stamt uit dezelfde tijd.
De
R.K. St.-Gerardus Majellakerk (Hoofdstraat 76) is een eenbeukige kerk met versmald, driezijdig gesloten koor en een ongelede toren met vierzijdige spits, gebouwd in 1909-'10 naar ontwerp van H. Kroes. Het interieur heeft een open dakstoel. Tot de
Overdinkel, Drielandsteen (1975)
inventaris behoort een misbel uit 1771. De pastorie (Hoofdstraat 78) dateert uit de bouwtijd van de kerk. Het bijbehorende
St. - Gerardus Majellapark (Pastoor van Laakstraat ong.) is in 1910 gesticht als processiepark en telt enkele kapellen en een calvarieberg met bakstenen baldakijn.
Boerderijen. Rond het dorp liggen enkele waardevolle boerderijen. Erve Beernink (Beerninksweg 1) is een driebeukige boerderij, waarvan het bedrijfsgedeelte in vakwerk en met onderschoer is uitgevoerd; op de gesneden consoles van het houten voorschot staat het jaartal ‘1644’. Het woongedeelte is omstreeks 1925 vernieuwd. Op het Erve Ter Denge (Glanestraat 7) staat een in vakwerk opgetrokken tweebeukige schaapskooi uit 1778 en een driebeukige schuur uit 1780. De voorm. boerderij Ellermanswöner (Hoofdstraat 1) is een tweebeukige boerderij annex herberg. In de 19de eeuw diende het pand als tolhuis bij de brug over de Dinkel.
Grensstenen. De Drielandsteen (Drielandweg ong.) staat op het punt waar Nederland, Niedersachsen en Nordrhein-Westfalen samenkomen. Het is een in Bentheimer zandsteen uitgevoerde driehoekige paal (nr. 1) uit 1659 met de wapens van het graafschap Bentheim, de provincie Overijssel en bisschop Bernard van Galen, vorst-bisschop van Munster. De ingehakte hoofdletter H van Hannover werd in 1824 ingehakt. Ook uit 1659 stamt de zwaar beschadigde zandstenen grenspaal (nr. 3) aan de Beerninksweg met het wapen van Overijssel. Nabij Tiekenveenweg 4 staat een zandstenen grenspaal met het nummer 80 (855) uit 1773.