Nijverdal
(gemeente Hellendoorn)
Industriedorp gesticht in 1836 op de plaats van het esdorp Noetsele, ten noorden van de in 1829-'30 aangelegde straatweg Zwolle-Almelo waar deze de bevaarbare Regge kruist. De naam is een samentrekking van Nijver(heid) in het (Regge)dal en werd gesticht door Thomas Ainsworth toen deze enkele pakhuizen liet bouwen voor het agentschap van de Nederlandse Handel-Maatschappij (N.H.M.). Daar werden calicots (gebleekte witte effen katoentjes) afkomstig uit Twente tijdelijk opgeslagen voor later vervoer naar Amsterdam, Haarlem en uiteindelijk Nederlands-Indië. Hetzelfde jaar stichtte Ainsworth aan de zuidzijde van de weg een textielfabriek met kettingsterkerij, vlasspinnerij en modelweverij. In 1851 kwamen deze gebouwen in het bezit van G. en H. Salomonson, die er in 1852 een nieuwe stoomweverij bouwden, de Koninklijke Stoomweverij te Nijverdal (K.S.W.). Gelijktijdig verrezen aan de Grotestraat tachtig arbeiderswoningen, ‘De Verdeling’ genoemd.
Rond 1895 zijn deze weer gesloopt. Voor het bleken van de calicots werd in 1861 op toen Rijssens grondgebied de Nederlandse Stoombleekerij (N.S.B.) opgericht. In 1879 kwam het, in 1973 gesloopte, station Hellendoorn-Nijverdal tot stand langs de in 1880 geopende spoorlijn Zwolle-Almelo. In 1882 werd het agentschap van de N.H.M. opgeheven en op dat terrein werd in 1889 door de Gebr. Salomonson een eigen blekerij gebouwd, de Koninklijke Stoombleekerij (K.S.B.). Tussen 1908 en 1935 had Nijverdal een halte aan de Locaalspoorweg-Maatschappij Neede-Hellendoorn. In 1925-'35 werd Nijverdal sterk uitgebreid en is de Wilhelminawijk ten noorden van het spoor tot stand gekomen. Flinke oorlogsschade leidde in 1947 tot een wederopbouwplan en vervolgens verrezen enkele nieuwe woonwijken waaronder begin jaren zestig De Blokken, gevolgd door 'n Oaln Diek, Noetsele III, Groot Lochter en Groot Hulsen. Anders dan in Twente is in Nijverdal het industriële karakter goed bewaard gebleven. Dit is mede het gevolg van de fusie in 1957 van de textielfabriek H. ten Cate Hz. & Co. te Almelo en de Koninklijke Stoomweverij te Nijverdal N.V. tot de nog bestaande Koninklijke Nijverdal-Ten Cate NV. Hierdoor is langs de Regge een belangrijk industrielandschap behouden gebleven.
De Geref. kerk De Regenboog (Grotestraat 125) is een sobere kruiskerk uit 1908; ze heeft een kleine simpele spits boven de ingang en moderne halfronde aanbouw aan de voorzijde.
De Vrije Evangelische Gemeente (Grotestraat 68) is een forse driebeukige kruiskerk met aanbouwen in de hoeken en aan de voorzijde en in een geveltoren overgaande middenrisaliet, gebouwd in 1923 in expressionistische vormen.
De R.K. kerk St.-Anthonius van Padua (Grotestraat 148) is een driebeukige laat-neogotische kruisbasiliek met doopkapel. De slanke toren van drie geledingen heeft een met korte bakstenen lantaarn, flankerende hoektorentjes en een achtzijdige spits. Al in 1903 was een eigen parochie ontstaan met een noodkerk, maar pas in 1921 kon de nieuwe kerk ingewijd worden. In 1986 is de kerk gerestaureerd. De pastorie (Grotestraat 150) dateert eveneens van 1921. Het verenigingsgebouw Eendracht Maakt Macht (Salomonsonstraat 1) is een fors diep pand op bakstenen plint en heeft een puntgevel met trapvormig klimmend fries. Het werd in 1907 gesticht door de Christelijke textielarbeidersvereniging Unitas.
De Eversberg (Eversbergweg ong.) is een restant van de in 1612 door Adam van Heerdt gebouwde havezate die later door Thomas Ainsworth werd bewoond. Rond 1860 werd het verbouwd, maar in 1887 volgde afbraak. Op de fundamenten ontstond een boerderij waarbij een gedeelte van de benedenverdieping werd gespaard. In 1943 ging het geheel door brand verloren en werd nooit herbouwd. Delen van de oorspronkelijk 18de-eeuwse lanenstructuur zijn bewaard gebleven.
Woonhuizen. Van de oorspronkelijke woonbebouwing in het dorp is weinig bewaard gebleven. Het pand in simpele chaletstijl met sierspant Spijkerweg 19 stamt uit omstreeks 1910. In dezelfde tijd werd ook de rij dubbele arbeiderswoningen Weverstraat 110 gebouwd. Het overwegend rationalistische dubbele woonhuis met jugendstil-details Grotestraat 48-50 ontstond omstreeks 1915.
De Koninklijke Stoomweverij te Nijverdal (K.S.W.) (Hoge Dijkje 2-4) is een katoenweverij ontstaan toen in 1852 de gebroeders G. en H. Salomonson de in 1836 gestichte fabriek van Thomas Ainsworth overnamen. Zij vervingen deze door een nieuwe fabriek naar plannen van meestertimmerman B. Witzand uit Almelo met daarin vijftig machinale weefgetouwen. In 1853 verkregen ze het predikaat Koninklijk en in 1857 volgde een uitbreiding. Onder leiding van de vaste bouwkundige T.A. Trijssenaar volgden tussen 1883 en 1898 een aantal uitbreidingen. Naar ontwerp van H.A. Witzand ontstond in 1899 een nieuw kantoorgebouw, dat in 1911 van een nieuwe gevel in