Lettele
(gemeente Diepenveen)
Esdorp ontstaan in 1819 toen er bij de boerderij Groot Koerkamp een katholieke kapel werd gebouwd. In 1855 werd Lettele een zelfstandige parochie en in 1893-'94 volgde de bouw van een nieuwe kerk. Pas na de oorlog is er sprake van enige dorpsvorming.
De R.K. St.-Nicolaaskerk (Bathmenseweg 37) is een driebeukige neogotische pseudobasiliek met driezijdig gesloten koor, een toren van drie geledingen met slanke ingesnoerde spits en aan de zuidzijde een doopkapel. De kerk werd in 1893-'94 gebouwd naar plannen van G. te Riele. De kerk bezit een huisaltaar uit 1784, gemaakt door Antonius Hekkert. De gebrandschilderde ramen uit 1894 werden vervaardigd door J. Nicolas. De pastorie (Bathmenseweg 35) kwam in 1938 tot stand. De voorm. openbare lagere school (Oerdijk 188) is een drieklassige school uit 1882, met aangebouwde onderwijzerswoning (Oerdijk 186) in neoclassicistische vormen. De huidige naam ‘Schepers’ slaat op de nu erin gevestigde graanhandel.
Oude Molen. Ten zuiden van Lettele ligt aan de weg van Deventer naar Almelo de buurtschap de Oude Molen, ontstaan in 1753 toen de familie Te Winkel hier een eerste molen liet bouwen. Langs de Holterweg staan enkele karakteristieke boerderijen, waaronder Elmerink (Holterweg 113), een hallenhuisboerderij met langsdeel, in ankers in de voorgevel gedateerd op ‘1774’, met aan de achterzijde een onderschoer. Op het erf staan een varkensstal, bakhuis en pomp. De dwarshuisboerderij Holterweg 129, met aangebouwd bakhuisje, is een goed voorbeeld van een kleine hallenboerderij met langsdeel op de zandgronden uit de eerste helft van de 19de eeuw. Het voormalige Hotel-Restaurant (Holterweg 123) werd in 1908 in chaletstijl opgetrokken in opdracht van de familie Klosters. De windmolen ‘De Leeuw’ (Oudemolenweg 3) is een hoge ronde bakstenen stellingkorenmolen uit 1856; hij heeft een met riet gedekte kap. Nabij de molen staat een schuur met steunberen uit dezelfde tijd; de beide pakhuizen dateren uit de jaren twintig en vijftig.