Hertme
(gemeente Borne)
Buurtschap met verspreide boerderijen rond kampen. Bij de in de 18de eeuw gestichte kerk ontwikkelde zich pas na de Tweede Wereldoorlog een dorpskern.
De R.K. St.-Stephanuskerk (bij Hertmerweg 27) is een neogotische pseudo-basilicale kruiskerk met driezijdig gesloten koor en een westtoren van drie geledingen met ingesnoerde achtkantige spits, gebouwd in 1902-'03 naar ontwerp van W. te Riele. De kerk bezit een doopvont van atelier Brom uit 1894 en kruiswegstaties van W. Mengelberg uit 1904. De pastorie (Hertmerweg 27) is een langgerekt, gepleisterd eenlaags pand met haakse zijvleugel, waarschijnlijk in 1788 gebouwd als schuurkerk annex pastorie. In 1903 werd het gebouw geheel tot pastorie bestemd en naar een plan van W. te Riele verbouwd.
Boerderijen. In de omgeving van de dorpskern staat een aantal interessante boerderijen. De tweebeukige langhuisboerderij annex woonhuis Olde Groothuis (Lodiek Landen bij 2) dateert uit de 18de eeuw en heeft een vakwerkzijwand en de oorspronkelijke schuifvensters. Van de oude havezate Grotenhuis resteert de ovale aanleg en de 18de-eeuwse oprijlaan. Erve Bartelink (Weerselosestraat 301) is in 1906 in landelijke stijl gebouwd door J. van de Goot en C.J. Kruisweg voor de Exploitatie Maatschappij Meyling. Het heeft een voorhuis met ver overstekend dakschild op gebogen consoles en twee dwarse zijvleugels. Op het erf staat het eenlaags herenhuis Bartelinksweg 2 met wolfdak en houten deuromlijsting, gebouwd in 1777 als woning met huiskapel voor pastoor G.J. Hommels. Een deel van het interieur, waaronder de schouw, dateert nog uit de bouwtijd.
Hertme, R.K. St.-Stephanuskerk, plattegrond