Voorwoord
Met de uitgave van het derde deel in de reeks Monumenten in Nederland, gewijd aan de provincie Overijssel, krijgt deze serie die een gezamenlijk initiatief is van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg en Waanders Uitgevers, steeds meer vorm en omvang. Na de verschijning van de delen over Utrecht (1996) en Noord-Brabant (1997), staat Overijssel opnieuw borg voor een goed geïllustreerd en wetenschappelijk verantwoord beeld van de monumenten in deze provincie. Ook dit deel is bedoeld als beknopt naslagwerk voor een breed publiek. Het is een informatiebron waaruit zowel de wetenschappelijk geïnteresseerde lezer kan putten als degene die vanuit cultuurhistorische of toeristische belangstelling kort en bondig geïnformeerd wil worden.
Monumenten in Nederland geeft een overzicht van belangrijke en cultuurhistorisch waardevolle structuren en objecten. Alle categorieën bouwwerken komen aan bod. Bij de uitwerking ervan wordt de grote verscheidenheid pas goed duidelijk. Behalve de ‘klassieke oude monumenten’ krijgt ook de jongere bouwkunst, uit de periode 1850-1940, ruimschoots aandacht. Er is niet alleen plaats voor het meesterwerk, maar evengoed voor de anonieme utiliteitsbouw. Objecten van alle leeftijden passeren de revue, van zeer oud tot tamelijk recent, van mooi tot merkwaardig. Naast objecten van kunst en ambacht krijgt ook het industrieel product zijn plaats. Per kern - stad of dorp - ontstaat zo een samenhangend beeld van de aanwezige cultuurhistorische waarden.
Ondanks de nog altijd groeiende belangstelling voor monumenten - en die blijkt uit de constante vraag naar informatieve boeken en reisgidsen - is er een grote behoefte aan een meer wetenschappelijk opgezette reeks als deze. Omdat elk deel op zichzelf staat, kan het onafhankelijk van reeds verschenen of nog uit te geven delen worden gelezen en geraadpleegd. De rijkdom aan illustraties in de vorm van speciaal voor dit doel gemaakte foto's en tekeningen maken de uitgave visueel hoogst aantrekkelijk en extra bruikbaar. Zo heeft elk deel zijn eigen karakter. Het werk is samengesteld door drie ervaren architectuuren bouwhistorische onderzoekers: dr.ing. Chr.J. Kolman, drs. B. Olde Meierink en dr.ing. R. Stenvert, alle drie geboren en getogen in deze provincie. Voor het samenstellen van de historische inleiding kon een beroep gedaan worden op de historicus drs. J. ten Hove. Ten behoeve van de reeks is een redactieteam in het leven geroepen, bestaande uit: drs. A.G. Schulte, drs. F.C.A. van der Helm, jhr. R.J.A. van Suchtelen van de Haare en ing. B.H.J.N. Kooij namens de Rijksdienst voor de Monumentenzorg en de drie auteurs. Verder hebben A.A.M. Warffemius, drs. F.P. Don, mw. J.P.M. van den Heuvel en de andere medewerkers van de afdeling Collecties van de Rijksdienst ieder op hun wijze vanuit zijn of haar specialisme bijgedragen aan de totstandkoming van de publicatie. Drs. B. Stamkot van het bureau MAP stelde de overzichtskaarten en stadsplattegronden samen, jhr.ir. R.G. Bosch van Drakestein verzorgde de kasteelplattegronden en H. IJsseling van Flying Focus de luchtfoto's. De fotografen van de Rijksdienst, met name G.J. Dukker, P. van Galen, IJ.Th. Heins, J.P. de Koning, A.J. van der Wal en E.H.M. van den Burg, zijn verantwoordelijk voor de foto's.
In de reeks Monumenten in Nederland zal ook dit werk over Overijssel een belangrijke bijdrage leveren aan het overdragen van kennis over ons cultureel erfgoed.
De directeur van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg
Fons Asselbergs