Veghel, Calvarieberg op het kerkhof van de R.K. St.-Lambertuskerk
in 1852 en verplaatst in 1873. J. Goossens maakte omstreeks 1850 de in de berg geplaatste gepolychromeerde terracotta beeldengroep met voorstelling van zielen in het vagevuur. Verder zijn er nog diverse monumentale 19de-eeuwse grafmonumenten in neobarokke en neogotische vormen. De pastorie (Burg. De Kuyperlaan 1) werd in 1902-'03 gebouwd naar plannen van J.Th.J. Cuypers en J. Stuyt.
De voorm. synagoge (Deken Van Miertstraat 1) dateert uit 1865. In 1949 werd het pand tot woning verbouwd en voorzien van een nieuwe voorgevel in wederopbouwstijl.
Het voorm.
klooster van de zusters franciscanessen van Veghel (Deken Van Miertstraat 8) heeft een imposant rectoraatsgebouw, nu
St.-Bernadinusgasthuis, gebouwd
Veghel, klooster van de zusters franciscanessen van Veghel
in 1869-'72 naar plannen van P.J.H. Cuypers. Het pand met neorenaissance-elementen bestaat uit een hoofdgebouw met twee haakse zijvleugels, waarvan de kopse kanten bekroond worden door frontons. Een naastgelegen gasthuis met kapel en kweekschool uit 1898 werd in 1989 afgebroken. Achter het hoofdgebouw staat een kruiskerk met massieve vieringtoren, gebouwd omstreeks 1950 naar plannen van J. van Halteren in de traditionele vormen van de Delftse School.
De voorm. Congregatiekapel (Mr. Van Coothstraat 1) is een driebeukige neogotische kapel met driezijdig gesloten koor, gebouwd in 1890 naar plannen van P.J.H. Cuypers. Het gebouw is opgetrokken in rode baksteen met speklagen van gele baksteen en wordt rondom bekroond door opengewerkte bakstenen balustrades en hardstenen pinakels. Het interieur heeft een spitsboogvormig tongewelf, rustend op slanke houten kolommen. Sinds 1980 is het gebouw in gebruik als moskee.
Het voorm. klooster van de Congregatie van de broeders van O.L. Vrouwe Onbevlekt Ontvangen (Hoogstraat 27) werd in 1821 als woonhuis annex brouwerij gebouwd voor de familie Smits en kwam in 1879 in het bezit van de congregatie. Deze liet omstreeks 1925 aan de achterzijde een sobere kruiskapel in neoromaanse vormen bouwen naar plannen van L.J.P. Kooken.
Het voorm. raadhuis (Markt 1) is een groot pand met sterk vooruitspringende middenpartij, gebouwd in 1874-'77 naar plannen van J.M. Nabbe. Het diende oorspronkelijk als raadhuis, postkantoor, kantongerecht en boterhal. Zware beschadigingen in de Tweede Wereldoorlog leidden tot herbouw en herstel naar ontwerp van F. Schütz en met beeldhouwwerk van J. Uiterwaal.
Woonhuizen. Veghel bezit nog een aantal rijkere herenhuizen uit de 19de eeuw, in voornamelijk eclectische vormgeving. De twee herenhuizen Hoofdstraat 39-41 stammen uit omstreeks 1840. Villa Louise (Burg. De Kuyperlaan 2) dateert uit omstreeks 1860 en heeft een erker uit omstreeks 1880. Uit 1870 stamt het herenhuis Klondike (Hoogstraat 8) met neobarokke attieklijst. Rijk eclectisch van vormgeving is Hoofdstraat 1 uit omstreeks 1875. De drie fabrikantenwoningen Zuidkade 5, 18 en 24 dateren uit omstreeks 1875. De vier grote eclectische herenhuizen Molenstraat 45-79 verrezen in 1880.
Industriegebouwen. Het uit 1911 daterende pand van Stoomwasscherij De Lelie (Lelielaan 2) heeft een voorvleugel en een achterliggende hal met sheddaken. Het N.C.B.-complex (N.C.B.-Laan) werd in 1915 gevestigd aan de Oude Haven. De oudste kern van het complex bestaat uit een veekoekenfabriek met maalderij en een graansilo in betonskeletbouw, beide naar ontwerp van L.J.P. Kooken.
Zijtaart. Dit dorp ten zuiden van Veghel ontstond op een oeverwal van de Aa en wordt al genoemd in 1356. De
Veghel, N.C.B.-complex, Veekoekenfabriek