Roosendaal, R.K. kerk St.-Johannes de Doper, plattegrond
St.-Jan de Doper en Maria van de hand van beeldhouwer H. van Hool. Samen met schrijnwerker C.J. Rogier was hij ook verantwoordelijk voor het neobarokke hoofdaltaar, de preekstoel, de biechtstoelen en de orgelkast- en galerij (omstreeks 1840).
De Herv. kerk (Bloemenmarkt 14) is een neoclassicistische zaalkerk met dakruiter voorzien van lantaarn, gebouwd in 1810 naar ontwerp van H. Huysers. De voorgevel heeft geblokte toscaanse pilasters en een houten hoofdgestel met fronton. De kosterij (Bloemenmarkt 16) stamt uit dezelfde tijd.
De R.K. kerk van O.L. Vrouwe van Altijddurende Bijstand (Kade 21) is een basilicale kruiskerk met dubbeltorenfront, apsis en zijkapellen, gebouwd in 1868 voor de paters redemptoristen. Th. Asseler maakte het ontwerp in een combinatie van romaanse en Byzantijnse vormen. De kerk werd in 1907 naar plannen van A. de Bruin - en onder toezicht van P.J.H. Cuypers - verlengd met drieëneenhalve travee en voorzien van een vieringtoren. Een uit de bouwtijd daterende kooromgang heeft men gesloopt. Een rijk uitgevoerd portaal in het transept geeft toegang tot het naburige, in neoromaanse vormen uitgevoerde klooster (Kade 23), dat in 1877 verrees naar ontwerp van architect Van der Vaart.
De R.K. kapel (Kapelstraat 5) dateert uit 1897. De achtkantige kapel is uitgevoerd in een combinatie van neoromaanse en neogotische elementen.
Het R.K. St.-Josephklooster (Van Gilselaan 51-53), een langgerekt gebouw met middenrisaliet en hoekrisalieten, werd in 1909-'10 gebouwd voor de zusters franciscanessen. C. Bennaars maakte het ontwerp in een combinatie van neogotiek en neorenaissance. Drie bij het klooster behorende scholen uit 1910 zijn in 1990 gesloopt.
De R.K. St.-Josephkerk (St.-Josephstraat 4) is een centraliserende kruiskerk met een hoge opengewerkte toren op de noordwesthoek en een lage toren op zuidwesthoek, gebouwd in 1923-'24 gebouwd naar ontwerp van J. Hurks en W. Vergouwen in expressionistische stijl. Het interieur is uitgevoerd in gele baksteen met siermetselwerk en bezit voor die tijd moderne, grote bakstenen koepelgewelven. Van dezelfde architecten en uit dezelfde tijd is de pastorie (St.-Josephstraat 2).
Het
franciscanessenklooster Mariadal (Vincentiusstraat 3a-7) verrees in 1934 in de stijl van Delftse School naar ontwerp van J. Cuypers en F.B. Sturm. Het bestaat uit een drielaags hoofdvleugel met twee haakse vleugels en midden achter een driebeukige kapel.
Roosendaal, Franciscanessenklooster Mariadal met kapel
Het schip van de kloosterkapel is uitgevoerd in expressionistische stijl in de trant van Dom. Bellot en wordt overwelfd met keperboogvormige ribben en transversaalbogen. Bij het klooster hoort een ommuurde kloostertuin met kerkhof, voorzien van geometrisch padenpatroon en een beplanting van platanen. In de tuinmuur is een veelhoekige kapel opgenomen.
De R.K.H. Hartkerk (Heilig Hartplein 31) is een basilicale kerk met vijfzijdig gesloten koor en een deels in de rechter zijbeuk opgenomen vierkante toren met balustrade en spits. De kerk werd in 1935-'36 naar plannen van M.J. Granpré Molière gebouwd op een kruispunt van straten in de 1932 aangelegde wijk Kalsdonk. Het ontwerp in de stijl van de Delftse School werd gemaakt door J. van der Laan en F. Sturm. In dezelfde stijl, maar eenvoudiger ontwierp Sturm ook de in 1935 gebouwde pastorie (Heilig Hartplein 29) en het uit 1938 daterende, aangrenzende franciscanessenklooster (Rector Hellemonsstraat 1), een tweelaags gebouw op L-vormige plattegrond met aangebouwde kapel voorzien van een versmald driezijdig gesloten koor.
Overige kerken. De R.K. kerk O.L. Vrouw van Fatima (Dr. Schaepmanlaan 88-90) is een driebeukige basilicale kerk met verhoogd koor, apsis en dakruiter, gebouwd in 1951-'52 naar ontwerp van J. Hurks in de stijl van de Delftse School. De kubusvormige R.K. St.-Antoniuskapel (Brugstraat 30) werd in 1952 opgetrokken naar plannen van C. Sturm in de trant van de