Raamsdonk, R.K. St.-Bavokerk
door de ertussen aangelegde N59. Het dorp heeft een langgerekte lintbebouwing (Schansstraat-Luiten Ambachtstraat) richting Waspik.
De Herv. kerk (Kerklaan 4) is een kruiskerk met laat-13de-eeuwse toren, een transept en driezijdig gesloten koor uit het eind van de 15de eeuw en een driebeukig, pseudo-basilicaal schip uit omstreeks 1500. De kerk liep in de 18de en de 19de eeuw zware schade op door branden en noodweer en onderging daarna diverse wijzigingen. De zijmuren van het schip werden verhoogd en enkele ramen werden vergroot. Met uitzondering van een venster aan de noordzijde heeft men de oorspronkelijke traceringen overal vervangen door houten kozijnen. De hardstenen ingangsomlijstingen aan de west- en de zuidzijde dateren uit de tweede helft van de 18de eeuw. De toren telt vier geledingen en is voorzien van rondboognissen en -friezen. Een later toegevoegde vijfde geleding is in 1930 gesloopt, waarna het lage tentdak is aangebracht. Tijdens een restauratie in 1955 zijn de 19de-eeuwse topgevels van het transept vervangen door meer met het geheel harmoniërende exemplaren. Verder werden de rijk gedetailleerde steunberen van koor en transept hersteld. Het interieur heeft gewelven van stucwerk en spitsboogarcades op zuilen met lijstkapitelen tussen de schipbeuken. Tot de inventaris behoren een koperen lessenaar en een doopbekkenhouder (18de eeuw), een neogotische preekstoel en een door de firma Van Dam vervaardigd neogotisch orgel (1881). Op de toegangsdam naar de kerk staan hardstenen hekpalen uit de tweede helft van de 18de eeuw.
De
R.K. St.-Bavokerk (Kerkplein 2) is een kruisbasiliek met klaverbladvormige oostpartij, een hoge koepeltoren boven de viering en een onvoltooid dubbeltorenfront, gebouwd in 1889 naar ontwerp van C. Weber in neoromanogotische trant. Het interieur is uitgevoerd in verschillende kleuren baksteen. Het schip heeft stenen koepelgewelven op een alternerend stelsel met pijlers en zuilen, de laatste met bewerkte teerlingkapitelen. Bij de kerk horen een neogotische pastorie (Kerkplein 1) van omstreeks 1900, een voorm. dorpsschool (Kerkplein 5), uit dezelfde tijd maar met een aanbouw uit 1937, een parochiehuis (Kerkplein 7) van omstreeks 1935 en een muziekkiosk uit omstreeks 1920. De voorm.
dorpsherberg ‘De Koppelpaarden’ (Schansstraat 41), een eclectisch gebouw met hoekpilasters en middenrisaliet, dateert van omstreeks 1880. Het pand heeft, na een tijd als
Raamsdonk, Boerderijen Korte Broek 3 en 5
raadhuis gediend te hebben, weer een horecafunctie.
Boerderijen. In en bij het dorp staan boerderijen van het Langstraatse type. Goede 18de- en 19de-eeuwse voorbeelden zijn: Molenstraat 41-43, Bergenstraat 11-13, Schansstraat 51, Luiten Ambachtstraat 24, 32 en 51, en Lange Broekstraat 3 en 29. Voorbeelden van 18de-eeuwse boerderijen van het Langstraatse type met verbrede, naar de weg gekeerde achterhuizen zijn Korte Broekstraat 3, 5 en 7.