Made
Dorp ontstaan in de middeleeuwen. Tot in de 14de eeuw lag in dit gebied de stadsweide van Geertruidenberg en tot 1795 zou het dorp bestuurlijk bij die stad blijven horen. Made heeft een opmerkelijk planmatige, stervormige structuur met als middelpunt een verdwenen windmolen (Molenplein). In 1512 werd de parochiekerk (nu Herv. kerk) gesticht als bijkerk van de Gertrudiskerk van Geertruidenberg. Na de Tweede Wereldoorlog is het dorp sterk uitgegroeid in zuidelijke richting.
De Herv. kerk (Patronaatsweg 27) is een zaalgebouw, dat oorspronkelijk het driezijdig gesloten koor van de in 1512 gestichte kerk vormde. Bij de verkleining in 1778 werden de laat-gotische vensters gedicht. Het resterende deel van de kerk werd met twee traveeën verlengd en kreeg steunberen en nieuwe vensters aan de westzijde, ter plaatse van het verdwenen schip. In 1952 heeft men de in 1944 opgelopen oorlogsschade hersteld. De kerk bevat een doophek uit 1657, een orgel van de Antwerpse orgelbouwer D.L. Hayete uit 1776 en laat-18de-eeuwse kansel.
De
R.K. St.-Bernarduskerk (Kerkstraat 8) is een driebeukige kruisbasiliek, gebouwd in 1870 naar ontwerp van J. Verheyen. De lichtbeuk is voorzien
Made, Herv. kerk
van roosvensters. De pastorie (Kerkstraat 6) verrees gelijktijdig en naar plannen van dezelfde architect.
De R.K. St.-Blasiuskerk (Zuideindsestraat 3) werd in 1929-'30 gebouwd naar plannen van J. en W. Oomen. Het gebouw bestaat uit een hoofdruimte met transept- en koorvormige aanbouwsels, en een toren met paraboolvormig dak.
Het raadhuis (Nieuwstraat 2) is een blokvormig, neoclassicistisch gebouw met hoog souterrain en schilddak met dakruiter. Het werd in 1875 gebouwd naar ontwerp van J. Verheyen.
Woonhuizen. In het dorp bevindt zich een aantal eenvoudige karakteristieke dorpshuizen uit de 19de eeuw, zoals Marktstraat 2-8 en Godfried Schalkenstraat 33. Kerkstraat 2 is een 19de-eeuws herenhuis met schilddak. Kerkstraat 8a, café ‘Het Oud mannenhuis’, is een neoclassicistisch herenhuis met zadeldak uit omstreeks 1840, mogelijk met een oudere kern.
De windmolen ‘Hoop doet Leven’ (Geraniumstraat 7) is een ronde bakstenen beltkorenmolen uit 1867.