Heeswijk-dinther
(gemeente Bernheze)
Twee langgerekte beekdalnederzettingen, ontstaan in de vroege middeleeuwen. Heeswijk en Dinther behoorden tot twee afzonderlijke, maar toch door één heer bestuurde, heerlijkheden. Gaandeweg zijn ze volledig aan elkaar gegroeid.
De
norbertijnerabdij (Abdijstraat 49, Heeswijk) ontstond aan het eind van de 12de eeuw als uithof van de abdij te Berne (bij Heusden). Onder abt Coenraad van Malsen werd het bestaande gebouw in 1546 vervangen door een nieuw buitenverblijf, dat bekend staat als ‘Het Slotje’. Het is een L-vormig pand met vierkante traptoren in de binnenhoek. In het muurwerk van de toren zijn een gevelsteen met het wapen van de abt en een jaartalcartouche met decoratie in vroege renaissance-vormen opgenomen. Toen de abdij te Berne in 1648 werd opgeheven, weken enkele ordeleden uit naar Bedaf in het vrije Land van Ravenstein. Vandaaruit vestigde men in 1857 te Heeswijk een nieuwe abdij. In 1857-'58 werd een vrijstaand neoclassicistisch kloostergebouw opgetrokken, mogelijk naar plannen van J.H. Laffertée. Tussen het oude en het nieuwe gebouw kwam in 1867-'70 een neogotische vleugel tot stand naar ontwerp van Th. Asseler. Samen met
Heeswijk-Dinther, Nobertijnerabdij
Heeswijk-Dinther, Norbertijnerabdij, gevelsteen
A.C. Bleys was deze in 1881 ook verantwoordelijk voor de kloosterkerk. Die kerk werd in 1926-'27 naar plannen van H.W. Valk aan de voorzijde uitgebreid met een nieuw schip en een massieve terzijde staande toren. Deze uitbreiding was een geschenk van de N.C.B.; in de linker gevelhoek staat dan ook het door J. Cantré gemaakte beeld van pater G. van den Elsen - de ‘Boerenapostel’ - grondlegger van die boerenbond. Aan de oostzijde van de abdij ligt het uit 1893 stammende gymnasium, van de hand van C.H. Dobbe. H.W. Valk ontwierp de in 1934 opgerichte toegangspoort tot het in een parkachtige omgeving gelegen complex.
De Herv. kerk (Kerkstraat 2, Dinther) is een eenvoudige zaalkerk uit 1822 met schilddak en dakruiter. De pastorie (Kerkstraat 4) stamt uit dezelfde tijd.
De R.K. St.-Servatiuskerk (St.-Servatiusstraat 1, Dinther) is een driebeukige neogotische kruiskerk met toren van vier geledingen, gebouwd in 1877-'79 naar plannen van J. Werten, die zich liet inspireren door de kerken van C. van Dijk. De laat-19de-eeuwse kruiswegstaties zijn van F. de Vriendt, de gebrandschilderde ramen van M. de Leeuw (1956-'59).
De R.K. St.-Willibrorduskerk (Hoofdstraat 80, Heeswijk) is een driebeukige neogotische kruiskerk met een toren van vier geledingen, gebouwd in 1895-'96 naar plannen van P. Stornebrink. De kerk is vormgegeven in de trant van de vroege gotiek, met hoogopgaande lichtbeuk en luchtbogen. Na schade in de Tweede Wereldoorlog verving men bij de toren de slanke naaldspits met hoektorentjes en wimbergen door een lagere spits met balustrade. Het kerkinterieur is voorzien van stenen kruisribgewelven en gepolijste, zwarte granieten zuilen. Op het kerkhof bevindt zich een grafkelder uit 1922 van W. baron van den Bogaerde. De pastorie (Hoofdstraat 82) stamt uit omstreeks 1918.
Raadhuizen. Het voorm. raadhuis van Heeswijk (Mgr. Van Oorschotstraat 1) is een fors pand met hoektoren uit 1915, opgetrokken in een mengeling van sobere neorenaissance-