Gemert, R.K. kerk St.-Jan de Doper
op latten uitgevoerde kruisribgewelven en is als zodanig een goed voorbeeld van de zogeheten stucadoorsgotiek. De interieurbeschildering dateert uit 1869. Het hoofdaltaar werd in 1901-'02 gemaakt door H. van der Geld, evenals de preekstoel, waarvan alleen de kuip resteert. Het orgel uit 1832-'33, gebouwd door F.C. Smits, is gevat in een rijk gesneden orgelkast en werd in 1876 vergroot door de gebroeders Gradussen. Op het kerkhof staat een calvarieberg met piëta, ongeveer uit 1900, vervaardigd door J.A. Oor en Zn. Er zijn diverse graven
Gemert, Raadhuis Kerkstraat 8 en woonhuis Kerkstraat 12
van pastoors en fabrikanten, onder meer die van de fabrikantenfamilie Prinzen.
De R.K. kapel St.-Anthonius Abt (Deel 94) is een uit 1841 stammend bouwwerk met zadeldak, tuitgevels en dakruiter.
Raadhuizen. Het voorm. raadhuis Kerkstraat 8, een rijzig neoclassicistisch pand met vooruitstekend portiek waarboven een bordes, verrees in 1885 naar plannen van M. Dreesen. Het huidige raadhuis Ridderplein 1 is een in traditionele vormen opgetrokken pand met dakruiter uit 1941.
De voorm. Latijnse school (Ruyschenbergstraat 3a-3b) is een rijk in neorenaissance-vormen uitgevoerd pand met trapgevels, een torenvormig verhoogd middenrisaliet en een nis met beeld van St.-Catharina. De school, in de gevel aangeduid als gymnasium, werd in 1887-'91 gebouwd naar plannen van M. Dreesen ter gelegenheid van het 300-jarig jubileum van de stichting door de Duitse Orde. Rechts naast de school staat de voorm. rectorswoning.
Woonhuizen. Van de diverse interessante huizen in Gemert is het diepe huis
Kerkstraat 24, met jaartalankers 1677, waarschijnlijke het oudst.
Den Hubert (Ruyschenbergstraat 6), een groot dwars huis met mogelijk 18de-eeuwse kern, werd omstreeks 1860 verbouwd in eclectische stijl.
Kerkstraat 12 is een omstreeks 1860 gebouwde leerlooierswoning in rijke eclectische stijl met zinken oeil-de-boeufs. Eveneens in eclectische stijl is
Villa Polder (Heuvel 4), in 1884 in opdracht van dorpsdokter
Esdonk bij Gemert, R.K. Maria-Magdalena- of Spijkerkapel
Kuijper gebouwd. J. van Corstens liet in 1922 het woon- en winkelpand
Kerkstraat 4 bouwen als winkel in koloniale waren; het is een goed voorbeeld van een pand in ‘Um 1800’-vormen.
Langgevelboerderij Deel 80, met de jaartalankers ‘1669’ in de kopse gevel, is een gaaf voorbeeld van een boerderij met bakstenen dwarsdeelschuur en een met poort afgesloten erf.
Windmolens. De achtkante houten stellingkorenmolen De Bijenkorf (Deel 56) werd in 1695 te Zaandijk (Noord-Holland) als papiermolen gebouwd, omstreeks 1879 verbouwd tot pelmolen en in 1908 naar Gemert overgebracht. Bij een restauratie in 1971 werd de vrij uitzonderlijke stelling op houten stijlen opnieuw aangebracht. De ronde bakstenen beltkorenmolen De Volksvriend (Oudestraat 90) dateert uit 1887.
De R.K. Maria-Magdalena- of Spijkerkapel (Esdonksedijk 15), gelegen ten noordwesten van Gemert bij het gehucht Esdonk, is een driezijdig gesloten zaalgebouw met tuitgevel en dakruiter. De kapel werd in 1695 gesticht door Everhard Gillis, rentmeester van de Commanderij van de Duitse Orde. Een lage uitbouw uit 1942 verbeeldt het Heilig Graf. Bij het daarin liggende, laat-16de-eeuwse Christusbeeld offeren mensen met huidaandoeningen roestige spijkers.
Mortel. Dit in de 14de eeuw ontstane akkerdorp ten zuiden van Gemert kwam in het midden van de 19de eeuw verder tot ontwikkeling. De R.K. kerk St.-Antonius Abt (Anthoniusstraat 32) is een driebeukige neogotische kruisbasiliek; de toren, met vier geledingen, heeft een slanke ingesnoerde spits. De kerk werd in 1902-'04 gebouwd naar ontwerp