Eethen
(gemeente Aalburg)
Donkdorp ontstaan in de middeleeuwen. De oorspronkelijke ringweg is nog aanwezig, maar de structuur is door een nieuwbouwwijk aangetast.
De Herv. kerk (Cornelis Branderhorststraat 7) is een eenbeukige kerk met westtoren en hoog, driezijdig gesloten koor. Het oorspronkelijk lage, 12de-eeuwse tufstenen schip werd in de 13de eeuw aan de westzijde met een bakstenen travee uitgebreid, waartegen aan het eind van de 14de eeuw de toren verrees. In de 15de eeuw voegde men het gotische koor toe, opgetrokken in baksteen met tufstenen speklagen. Het huidige aanzien van de kerk is grotendeels het resultaat van een restauratie en reconstructie in 1948-'51, noodzakelijk vanwege de in 1944 opgelopen zware oorlogsschade. De toren, waarvan de gehele klokkengeleding was weggeschoten, kreeg een nieuwe, lagere bovenbouw. De noordmuur van het schip, waarin grote gaten waren gevallen, werd gereconstrueerd in de romaanse vorm, met hoog geplaatste rondboogvenstertjes in een reeks door lisenen gescheiden, ondiepe rondboognissen. De muren van het koor verhoogde men tot boven de steunbeerbeëindigingen. Het koor kreeg een hogere en het schip een lagere kap dan voorheen.
Aan weerszijden van de triomfboog bevinden zich ondiepe altaarnissen, waarvan de noordelijke is voorzien van een smalle langwerpige opening, die de priester aan het zijaltaar zicht bood op het hoofdaltaar. De zuidelijke nis vertoont sporen van een muurschildering, wellicht een kruisigingsscène.
Het voorm. raadhuis (Kleibergseweg 26) werd in 1938 gebouwd naar ontwerp van S.J. van Embden in de trant van de Delftse School. Dit gebouw met souterrain en bel-etage heeft tot 1973 als gemeentehuis dienst gedaan.