Drimmelen
(gemeente Made)
Het oorspronkelijk Drimmelen ging verloren tijdens de St.-Elisabethsvloed in 1421. Van de daarna meer landinwaarts ontstane nederzetting resteert het gehucht Oud Drimmelen met een kerkhof. Het huidige dorp Drimmelen ontstond ten noordoosten hiervan aan de Amer bij een spuisluis in de polderdijk van de in 1645 tot stand gekomen Emiliapolder.
De Herv. kerk (Herengracht 28) is een zaalkerk uit 1792 met driezijdig gesloten kopse gevels. Tijdens de restauratie in 1965 is de ziende kap gerepareerd en gedeeltelijk vernieuwd; twee gesneden rozetten met de afbeelding van een meermin zijn toen herplaatst. Boven de ingang bevindt zich een sierlijk bewerkte steen met de stichtingsdatum en het wapen van de stichteres, jonkvrouw Maria van Doorn, vrouwe van Drimmelen.
De voorm. dorpsschool (Dorpsstraat 14) is een dwars tegen de dijk geplaatst, rechthoekig gebouw met accoladeboogvormige vensters uit 1846. De voorgevel aan de korte zijde heeft een top met natuurstenen voluten.
Woonhuizen. Langs de Herengracht staat aan weerskanten een lintbebouwing van vrijstaande 18de- en 19de-eeuwse eenlaags huizen. Herengracht 2-4, 9, 13 en 24 zijn eenvoudige laat-18de-eeuwse dwarse huizen. Herengracht 20-22 en 36-38 zijn 18de-eeuwse tweebeukige diepe panden met zadeldaken. Herengracht 12 is een dwars eenlaags huis uit 1878.
Boerderijen. De forse kortgevelboerderij annex leerlooierij Weitjes 9-11 dateert uit 1726 en heeft een steil zadeldak. Dwars tegen de achtergevel is in 1880 het looierijgebouw opgetrokken. Weitjes 13 is een vergelijkbare, maar kleinere 18de-eeuwse kortgevelboerderij. Op het kerkhof van Oud-Drimmelen (Wilgenwegje ong.), gelegen ten zuidwesten van het dorp en omgeven door een hoge muur, liggen de fundamenten van een kleine 17de-eeuwse Herv. kerk.