bank (begin 19de eeuw) en ten slotte een orgel door B.P van Hirtum (1859).
De ranke laat-gotische toren telt vijf, door natuurstenen lijsten van elkaar gescheiden geledingen en heeft meermalen versneden, haakse steunberen. De rijk gedetailleerde gevels zijn voorzien van spitsboognissen met flamboyant, zandstenen maaswerk en hebben een zandstenen fries onder de dakrand.
Boven de ingang met rijk geprofileerde zandstenen tudorboogomlijsting zit een hoog spitsboograam. Opmerkelijk is de veelhoekig uitgebouwde traptoren aan de zuidzijde; hiervan zijn de muurvlakken in de tweede geleding enigszins hol gemetseld zodat zij een vloeiende overgang vormen van het vlakke muurwerk van de eerste naar de nissen van de derde geleding.
De pastorie (Heuvelstraat 1) is een herenhuis uit de eerste helft van de 19de eeuw. Links en rechts staat een lagere aanbouw met ingezwenkte topgevel. Het voorm. raadhuis (Willibrordusstraat 12) is een herenhuis uit 1880 in eclectische trant, oorspronkelijk gebouwd als burgemeesterswoning. In 1954 werd het pand verbouwd tot raadhuis, waarbij een klokkentorentje werd toegevoegd.
Boerderijen. Langgevelboerderij Pannenhuis (Julianastraat 29) dateert volgens de jaartalankers uit 1658 en heeft een zadeldak tussen twee topgevels met vlechtingen, duivengaten en een toppilaster. De boerderij is in de loop van de tijd verbouwd en gewijzigd. De langgevelboerderij 't Huiske ten Halve (Beekseweg 24) is gebouwd in 1871 in eclectische stijl. De halverwege de doorgaande weg naar Hilvarenbeek gelegen boerderij diende tot 1933 tevens als café. Beerseweg 1 en 2 zijn wederopbouwboerderijen uit 1941, gebouwd in navolging van de traditionele langgevelboerderijen.
Het
sluiscomplex (St.-Josephstraat ong.), ten noordoosten van het dorp in het Wilhelminakanaal, bestaat uit een schutsluis, brug en pomphuis uit 1923 en een sluiskolk uit 1929. Het bijbehorende sluiswachtershuisje is vernieuwd. De stijl van de sluis en brug is puur functioneel, het pomphuis heeft Berlage-elementen en de sluiskolk heeft een zakelijke, functionalistische stijl en lijkt een verkleinde
Diessen, Sluiscomplex
versie van het latere stuwcomplex te Lith.
Baarschot. Akkergehucht ten zuiden van Diessen. Brouwerij ‘Het Witte Kruis’ (Baarschotsestraat 46-48) is een eenlaags gebouw op L-vormige plattegrond, waarvan het rechterdeel een topgevel bezit met duivengaten en de jaartalankers ‘1717’. De grote schuur met schilddak dateert uit 1871. Gijselstraat 4 en 5, de laatste met jaartalankers ‘1833’, zijn langgevelboerderijen met een rieten wolfdak en dakvoet met pannen.