Bladel
Tiendakkerdorp ontstaan bij een domeinhoeve. Waarschijnlijk omstreeks 1200 werd het dorp naar het westen verplaatst. De dorpskerk bleef echter op de oude plaats tot 1927.
De
kerktoren (Torenbogt ong.) op het kerkhof van de in 1879 gesloopte St.-Petruskerk dateert uit de eerste helft van de 15de eeuw. De toren van drie geledingen heeft aan de westzijde overhoekse en aan de oostzijde haakse steunberen, waarvan de noordoostelijke tot traptoren is uitgebouwd. De tweede geleding heeft spaarvelden, afgesloten door gekoppelde rondbogen; in de derde geleding zijn de galmgaten aan elke zijde steeds paarsgewijs
Bladel, Kerktoren (restant St.-Petruskerk)
in rondbogen gevat. De torenspits werd vernieuwd in 1760. Aan de oostgevel is de dakmoet van de middeleeuwse kerk te zien. De in 1879 gebouwde neogotische kerk werd in 1925-'27 gesloopt, toen vlakbij een nieuwe R.K. kerk verrees.
De Herv. kerk (Van Dissellaan 1) dateert uit 1820 en is een bakstenen zaalkerk met gebosseerd gepleisterde voorgevel en driezijdige sluiting. Het interieur is voorzien van een stucplafond. Tot de inventaris behoren een eenvoudige 17de-eeuwse preekstoel en een in 1825 door P.J. Geerkens gebouwd kabinetorgel.
De R.K. St.-Petrus' Bandenkerk (Sniederslaan 46) dateert uit 1926 en is een kruiskerk met dakruiter en dubbeltorenfront. Het ontwerp van J. van Groenendael is geïnspireerd op Byzantijnse voorbeelden en vermengd met neogotische stijlkenmerken. De pastorie (Sniederslaan 48) dateert uit 1865 en bezit eveneens neogotische stijlkenmerken.
De R.K. jongensschool St.-Franciscus Xaverius (Sniederslaan 51) is een school met drie klassen, een ingangsrisaliet en een wolfdak, gebouwd in 1913 naar ontwerp van J. Heykants.
Woonhuizen. Het 19de-eeuwse dwarshuis Europalaan 96 heeft een zadeldak tussen zijtopgevels met vlechtingen. Sniederslaan 6a-8 is een