Beers
(gemeente Cuijk)
Langgerekt dorp dat al in de 11de eeuw wordt genoemd. Vanaf de 16de eeuw diende het omliggende gebied in tijden van hoog water als tweede Maasarm, de zogeheten Beerse Overlaat. Pas toen de overlaat door de Maaskanalisatie in 1942 overbodig werd, kon het dorp zich verder ruimtelijk ontwikkelen.
De R.K. St.-Lambertuskerk (Kerkeveld 2) is een driebeukige neogotische kruisbasiliek uit 1891, gebouwd naar plannen van C. Franssen tegen de 15de-eeuwse toren van de gesloopte middeleeuwse kerk. Deze steunbeerloze en van spitsboognissen voorziene toren kreeg in 1891 een vierde geleding en een naaldspits. Het interieur heeft kruisribgewelven. Tot het neogotisch meubilair uit de bouwtijd behoren het hoofd- en het Maria-altaar, de biechtstoelen en de preekstoel van de hand van J. Thissen, de door H. van der Geld gemaakte kruisweg en enkele houten beelden door M. van Bokhoven, H. Jonkers en J. Thissen. Het in 1854-'55 door F.C. Smits gebouwde orgel werd in 1890 in gewijzigde vorm herbouwd en in 1987 gerestaureerd. De orgelkast is versierd met snijwerk door de Gebr. Smits uit Cuijk.
Tegen de zuidzijde van de kerk staan een calvariegroep met Heilig Graf uit 1933 met daarnaast een Piëta uit 1918, beide naar plannen van C. Franssen en met beelden van H. van der Geld. Het kerkhof bevat een aantal markante graven, en grafkruizen uit 1620 en 1624. Het H. Hartbeeld uit 1922 aan de noordzijde van de kerk is van de hand van J. Custers. De pastorie (Grotestraat 3) stamt uit omstreeks 1895.
Beers, R.K. St.-Lambertuskerk
Het voorm. raadhuis (Grotestraat 4), een eenvoudig dorpsraadhuis met dakruiter en risaliet met trapgevel, werd gebouwd in 1915 in late-neorenaissance-stijl naar ontwerp van J. Ebben.
Het woon- en winkelpand Grotestraat 1 is een karakteristieke dorpswinkel uit omstreeks 1880. Het is voorzien van een St.-Willibrordusbeeld en een winkelpui uit omstreeks 1920.
Boerderijen. In en om het dorp ligt een aantal interessante boerderijcomplexen. De herenboerderij De Barendonck (Millseweg 13) heeft een T-vormig hoofdgebouw uit de late 18de eeuw met dakruiter en omlijste ingang. Het landhuisachtige boerderijcomplex Ossenbroek (Heuf 16) bestaat uit vroeg-19de-eeuwse gebouwen, geplaatst rondom een hof met duiventoren. De op een kunstmatige verhoging gelegen T-boerderij Broekkant 7 stamt uit 1875 en heeft een schuur heeft steunberen. De voorm. voorname T-boerderij Grotestraat 6-8 stamt uit omstreeks 1880; ze heeft een paneeldeur met vierlobbig bladornament en binnen zijn er stucwerkplafonds.