Andel, Herv. kerk (Neer-Andel), kerktoren en ruïne
spits. Het bouwwerk dateert uit de tweede helft van de 14de eeuw. De bijbehorende laat-gotische kerk - na 1648 in gebruik als Herv. kerk - is grotendeels gesloopt; bewaard bleven de zuidelijke dwarskapel en enkele muurfragmenten van het schip. Toren en kerkruïne zijn gerestaureerd in 1954.
De Herv. kerk (Kerkstraat 2) van het vroegere Op-Andel dateert oorspronkelijk uit de 16e eeuw. Het dwars geplaatste, achterste gedeelte is het oudst. Dat gebouw kreeg in 1852 een brede uitbouw aan de voorzijde, waarna nog een uitbreiding plaatsvond omstreeks 1950. Tot de inventaris behoren een 17de-eeuwse preekstoel en een 18de-eeuwse herenbank.
Andel, Woonhuis Julianastraat 1
Het woonhuis Julianastraat 1 is een eclectisch eenlaags herenhuis uit omstreeks 1870 met mansardedak en rijk gedecoreerde houten kroonlijst. Bij het huis staat een koetshuis uit dezelfde tijd, met ver overstekend rieten zadeldak.
Boerderijen. De boerderij Hoofdgraaf 7 dateert volgens de jaartalankers uit 1603, maar is in zijn huidige verschijningsvorm 19de-eeuws. De in gele baksteen opgetrokken voorm. dwarsdeelboerderij Burg. van der Schansstraat 21 dateert uit 1821. Voorbeelden van midden-19de-eeuwse brede dwarsdeelboerderijen met woon- en bedrijfsgedeelte onder één, hoog dak en met gedeeltelijk gepotdekselde wanden zijn De Korshof (Burg. van der Schansstraat 80), Hoge Maasdijk 62-64 en Kammetweg 2 (1846). De midden-19de-eeuwse boerderij Hoge Maasdijk 8 heeft door het dwars geplaatste woongedeelte een T-vormige plattegrond.
Grenspalen. Aan de Hoge Maasdijk tussen Andel en Veen staan twee hardstenen grenspalen uit 1786, de ene met het wapen van Altena (twee zalmen), de andere met het wapen van Heusden (een rad). Deze palen gaven vroeger de scheiding aan tussen de heemraadschappen ‘Oudland van Altena’ en ‘Den Hoogen Maasdijk van de Stad en Land van Heusden’.