Woudenberg, Klein Geerestein
Klein-Geerestein als coulissen. Aan de andere zijde van het landgoed, aan de Grift, werd omstreeks 1834 het Griftpark aangelegd, een bijzonder voorbeeld van een ‘ferme ornée’. Centraal daarin ligt een in 1837 gebouwde Zwitserse boerderij (Zuiderbroek 22). Deze heeft op de verdieping een grote herenkamer met balkon op zuilen, vanwaar men een goed uitzicht over het parklandschap heeft. Op het landgoed staan nog een gepleisterde dwarshuisboerderij uit 1846 (Zuiderbroek 18) en twee dienstwoningen uit 1908.
Klein Geerestein (Geeresteinselaan 67) bestaat uit een neogotische, later gepleisterde, bakstenen toren uit 1849 tegen een dwarshuisboerderij uit 1838.
Het bakstenen woongedeelte heeft een ongebruikelijke vorm: zowel de voorkant als de uitgebouwde zijkanten eindigen in puntgevels. De gevels zijn in een neoromaanse stijl voorzien van een reeks vensters in diepe rondboognissen. Op de verdieping bevindt zich een neogotische wapenzaal. Het achterhuis werd gedeeltelijk in hout uitgevoerd en is, evenals de naastgelegen schuur, een vroeg voorbeeld van Zwitserse chalet-stijl.
Van de buitenplaats Lambalgen (Lambalgseweg), gelegen in het zuidoostelijk deel van de gemeente, werd het herenhuis in 1953 door brand verwoest en niet meer opgebouwd. De buitenplaats wordt al in 1511 genoemd, maar pas aan het begin van de 17de eeuw ontstond er een buitenhuis. De parkaanleg is in grote lijnen nog aanwezig en bestaat uit een geometrische hoofdstructuur met een aantal eiken- en beukenlanen. In de vorige eeuw is het terrein rond het huis verlandschappelijkt. Het grote toegangshek, waarvan de pijlers bekroond zijn met vazen, dateert uit het laatste kwart van de 18de eeuw.
De buitenplaats De Viersprong (Zeisterweg 82-84), vroeger Constantiahoeve geheten, ligt ten oosten van het dorp. Het heeft een in eclectische stijl gebouwd landhuis met een hoektoren waarin een waterreservoir is ondergebracht. Het pand werd in 1897 gebouwd door de familie Asch van Wijck. Bij het landhuis staat een koetshuis in dezelfde stijl en een chalet dat van jongere datum zal zijn.
Woudenberg, Buitenplaats De Viersprong
Boerderijen. De langhuisboerderijen in Woudenberg dateren vrijwel alle uit de tweede helft van de 19de en het begin van de 20ste eeuw. Een ouder voorbeeld is waarschijnlijk Zeisterweg 57. Interessante boerderijen zijn verder Brinkkanterweg 23 (1880), Oudenhorsterlaan 12 en Voskuilerdijk 23. Woudenberg heeft slechts twee dwarshuisboerderijen en wel Maarsbergseweg 67 uit 1877 en Maarsbergseweg 47 daterend uit omstreeks 1900. In het buitengebied vindt men nog twee traditionele schaapskooien, bij Twee Broekenweg 12 (eind 18de eeuw) en aan de Dashorsterweg (19de eeuw).
Het tolhuis (Maarsbergseweg 90) is een eenvoudig, gewit neoclassicistisch pand voorzien van een voorgevel met dorische pilasters. Het gebouw dateert uit 1846-'48 en is een van de drie tolhuizen aan de op particulier initiatief aangelegde weg Leersum-Amersfoort. De andere tollen bevinden zich te Leusden en Maarn.
Schans (Stationsweg). Te midden van de huidige dorpsbebouwing zijn restanten zichtbaar van de omwalling en omgrachting, inclusief twee bastions, van een tussen 1582 en 1590 aangelegde veldschans. Deze schans bestond aanvankelijk uit een omgrachte en omwalde vierkante ruimte. Toen in 1629 een inval van het Spaanse leger dreigde, heeft men het vestingwerk verbeterd. De schans werd uiteindelijk niet in de latere Greb-