Nigtevecht, Dorpsgezicht met Herv. kerk
kruisribgewelven. Het laatgotische schip kreeg bij de herbouw korfboogvensters, terwijl de vensters in koor en sacristie hun spitsboogvorm behielden. Op de toren kwam een nieuwe, achtkantige spits, die in 1860 moest wijken voor de huidige vierkante houten opbouw met balustrade en kleine spits. Bij de restauratie van de kerk in 1962-'65 brak men een aan de zuidkant aangebouwd neorenaissanceportaal weg. De zuidingang kreeg zijn oorspronkelijke plaats terug, tegenover de nu dichtgemetselde noordingang. Het houten tongewelf boven koor en schip werd bij de restauratie vernieuwd, evenals de 17de-eeuwse kapconstructie. Verder bracht men de brede nissen onder de vensters in het koor weer in het zicht.
Het meubilair dateert waarschijnlijk van de herbouw in 1675, zoals de houten kansel met een versierde koperen lezenaar, het houten doophek met koperen doopboog (1670) en twee overhuifde herenbanken uit het eind van de 17de eeuw. Deze banken waren van de ambachtsheer en de eigenaren van de belangrijkste buitenplaatsen bij Nigtevecht, Petersburg en Rosendaal. Verder bevat de kerk twee koperen kaarsenkronen, gedateerd 1650 en 1652, twaalf wapenborden uit 1677 en een rouwbord uit 1733.
De dorpsschool (Dorpsstraat 41-43) heeft een gevelsteen die vermeldt dat de eerste steen in 1778 werd gelegd. In 1883 werd het pand vergroot en in de jaren twintig van de 20ste eeuw ingrijpend gerenoveerd.
De pomp (vóór Dorpsstraat 53) is vervaardigd door B.C. Boekholts te Amsterdam. Mevrouw De Pré-Theunissen, de eigenares van het landgoed Zwaanwijck, schonk deze pomp in 1893 aan de gemeente Nigtevecht, ter nagedachtenis van haar man.
Nigtevecht, Herv. kerk, interieur naar het koor
Zwaanwijck (Klompweg 46-72), in 1894-'97 gebouwd in opdracht van mevrouw De Pré-Theunissen, ligt op de plaats van een 18de-eeuws, gelijknamig buitenhuis. Architect H.H. Hagedorn jr. maakte het ontwerp. Achter het toegangshek ligt een in neorenaissance-stijl opgetrokken, rijk gedetailleerd, villaachtig hoofdgebouw. Het pand heeft een onregelmatige plattegrond en op de zuidhoek een toren met terras en balustrade. In het gebouw richtte men omstreeks 1980 appartementen in, evenals in het grote koetshuis rechts ervan en in het tuinmanshuis erachter. In het overwegend in landschapsstijl aangelegde linkerdeel van het terrein zijn nog enkele elementen van de 18de-eeuwse geometrische aanleg zichtbaar. Dicht bij de weg