den van tufsteen, hebben aan alle zijden drie spitsboognissen met natuurstenen traceringen. Van de natuurstenen rolstaafprofielen, die het venster en de nissen omlijsten, heeft men die in de derde geleding tijdens een restauratie in 1895 door bakstenen profielen vervangen. Boven deze laatste geleding bevindt zich de aanzet van een achtkantige onderbouw voor de vroegere spits. Bij de tornado van 1674 stortte de torenspits neer op de noorderzijbeuk, die niet werd herbouwd. Na het herstel in 1678 door Anthoni van
Vianen en Rochus de Ridder en na vernieuwingen in 1750 en 1865, kreeg de toren in 1893 zijn huidige spits en neogotische balustrade. Het ontwerp van J. van Kesteren is geïnspireerd op de door Tepe ontworpen toren van de Rooms-katholieke kerk van Schalkwijk. In 1983 heeft men in het torenportaal de oorspronkelijke pleisterlaag blootgelegd. Daarin waren met kraslijnen natuursteenblokken nagebootst. Ook kwam op het stenen kruisribgewelf een gewelfschildering met een reeks van acht verschillende kruisvormen tevoorschijn. In de toren hangt een klok van Gerhard Schimmel uit 1697.
De R.K. kerk O.L.-Vrouw ten Hemelopneming (Loerikseweg 10) is een neogotische kruisbasiliek met achtkantige vieringtoren en vijfzijdig gesloten koor met zijkapellen. De kerk verrees in 1884-'85 naar een ontwerp van A. Tepe. Van de rijke, door leden van het St.-Bernulphusgilde ontworpen, inventaris zijn nog enkele delen over, zoals de neogotische lezenaar, de triomfbalk en het aan weerszijden van het westvenster opgestelde neogotische orgel. Het orgel is in 1845 gemaakt door Stulting en Maarschalkerweerd en in 1889 verbouwd door M. Maarschalkerweerd. In 1958 heeft men het gepolychromeerde interieur wit gepleisterd. De oorspronkelijke glas-in-lood vensters waren in 1928-'38 al vervangen door de huidige, afkomstig uit het Utrechtse atelier Kocken. De met de kerk verbonden pastorie stamt uit dezelfde tijd.
Woonhuizen. In het dorp staat een klein aantal karakteristieke 18de-en 19de-eeuwse dwarse huizen, zoals
Plein 12-13,
21,
22,
24 en
25. De monumentale stadse vakwerkvilla
Bel Respiro (Herenweg 33-35) uit
Houten, Buitenplaats Heemstede, foto van voor de brand (1987)
1902 is een ontwerp van E.G. Wentinck uit Schalkwijk. De villa heeft een (verkleinde) tuin in landschapsstijl.
Het voorm. station aan de Stationslaan is een laag, wit gepleisterd gebouw met getoogde vensters en spaarvelden en klimmende keperboogfriezen. Het werd in 1868 gebouwd als station van het, toen door de Staatsspoorwegen juist nieuw ingevoerde, type vijfde klasse. Van kasteel Schonauwen (Schalkwijkseweg 15), gelegen ten zuiden van Houten bij de Houtensewetering, resteert nog een ronde, gekanteelde hoektoren uit de 14de eeuw. De rest van het kasteel is in 1813 gesloopt. De toren heeft drie bouwlagen boven een kelder; de lage aanbouw dateert uit 1941-'44. Heemstede (Heemsteedseweg 16), gelegen ten westen van Houten, is een door een gracht omgeven kasteelachtig landhuis. In 1987 werd het door brand verwoest en wacht op restauratie. Hendrick Pieck en zijn vrouw Maria van Winssen lieten het omstreeks 1645 bouwen. Het heeft de vorm van een Grieks kruis met in de hoeken vijfkante torens die bovendaks zeskantig eindigen. Midden uit het dak rijst een vierkante toren omhoog, waarvan de bekapping wordt bekroond door een monumentale, stervormige schoorsteen met ijzeren kroon. Het geheel onderkelderde gebouw heeft een voor de 17de eeuw kenmerkende driebeukige plattegrond. De natuurstenen classicistische ingangspartij wordt door een erker overhuifd, mogelijk als een verwijzing naar een middeleeuwse mezekouw. Aan de achterzijde hing een balkon met smeedijzeren hekwerk uit 1682. De vensters in 18de-eeuwse trant waren bij een restauratie van 1919 aangebracht. Omstreeks 1695-'98 liet de toenmalige eigenaar Diederik van Velthuysen het huis inwendig verbouwen en verfraaien. De inrichting, die deels wordt toegeschreven aan Daniël Marot en deels aan Isaac de Moucheron, bleef tot 1987 opvallend gaaf bewaard. De brand heeft vooral de kern en het middendeel van de achtergevel verwoest. De kap is geheel verdwenen. Van het interieur konden enkele onderdelen worden gered.
Van de twee bouwhuizen die het voorplein afsluiten, dateert er één uit de 17de eeuw; het andere hebben de gebroeders Van Nieukerken in 1905 gereconstrueerd. De langgerekte tuin in Frans-classicistische stijl, die in de periode 1680-1700 werd aangelegd en die ons bekend is door een groot aantal aquarellen van Isaac de Moucheron, onderging in de 18de eeuw wijzigingen. De contouren zijn nog in het landschap te herkennen en de vijvers bleven behouden. Aan de zijde van de Heemsteedseweg heeft de tuin een exedra-achtige bakstenen afsluiting. Aan het begin van de oprijlaan staan twee bakstenen hekpijlers met natuurstenen